De Landgenoten bestemt grond voor bio voor altijd!

De Landgenoten is een coöperatie en een stichting die werkt aan zekere toegang tot grond voor biologische boeren (m/v/x) in Vlaanderen. Bioboeren zorgen voor gezonde voeding. Tegelijkertijd beschermen ze onze bodem, onze biodiversiteit en ons klimaat. Voor veel (bio)boeren is het echter zeer moeilijk om betaalbare en beschikbare landbouwgrond te vinden in Vlaanderen. Daarom koopt De Landgenoten grond met middelen van aandeelhouders en schenkers. Samen verhuren we die grond aan bioboeren voor altijd.

De Landgenoten wil landbouwgrond samen met aandeelhouders en schenkers bestemmen voor biologische landbouw en zo:

 Investeren in lokale, gezonde voeding

 Zorg dragen voor het klimaat

 Bioboeren ondersteunen en ruimte geven

 De natuur en de biodiversiteit beschermen

 Boeren en burgers in beweging brengen

Hoe kan jij helpen? 

Meer over onze visie en missie 

 

voor deze biohelden kopen we grond

Maak kennis met onze helden die jaar in jaar uit voor ons heerlijke voeding produceren en onze bodems verzorgen. Hun passie komt bovendien onze biodiversiteit en ons klimaat ten goede en brengt mensen in fijne netwerken samen op en rond het veld.

geld-gezocht

Sinds 2018 beheert Davy vol enthousiasme het Vlinderveld, een zelfoogstboerderij voor groenten en kleinfruit op een dikke anderhalve kilometer van Zemst dorp. Davy teelt er op 1,2 ha grond, waarvan al 0,9 ha eigendom is van De Landgenoten. Een bijkomend stukje van 0,3 ha dat Davy gebruikt, is nu te koop en willen we uiteraard samen vrijkopen!

Doel: 0,3 ha
73
https://www.delandgenoten.be/vlinderveld
216
geld-gezocht

Boer Tim runt met occasionele hulp van zijn partner Lies al 9 jaar ’t Lekkerland, een zelfoogstboerderij op een landelijk stukje Klein-Brabant. Het koppel zorgde ervoor dat De Landgenoten eigenaar kon worden van hun 1,2 ha landbouwgrond. Dat betekent immers grondzekerheid voor hun hele loopbaan. De grond is aangekocht maar nog niet afbetaald.

Doel: 1,2 ha
72
https://www.delandgenoten.be/tlekkerland
200
geld-gezocht

Pepijn, Koen en Sophie vormen samen het team van Vark, een kleinschalige veehouderij in Nijlen. Dankzij de bereidwilligheid van een naburige stoppende boer om grond te verkopen, kan Vark groeien van een microveehouderij naar een gemengd bedrijf met eigen voederteelt. De Landgenoten zorgt daarbij voor grondzekerheid op lange termijn zodat investeringen in biodiversiteit mogelijk worden.

Doel: 2,6 ha
30
https://www.delandgenoten.be/vark
136
geld-gezocht

Boeren Bas, Emma en Wannes telen samen zo’n 40-tal gewassen op 2,8 ha grond in Bevel (bij Nijlen). Deze grond is enkele jaren geleden aangekocht door een kennis om de boerderij uit de nood te helpen. Van bij de start leefde het idee om de grond nadien onder te brengen in een coöperatie zodat de grond als gemeengoed kan beheerd worden. De Landgenoten zet graag haar schouders onder dit project om de grond voor eeuwig voor bio te bestemmen.

Doel: 2,6 ha
15
https://www.delandgenoten.be/herdershof
113
geld-gezocht

De Wassende Maan is een biodynamische boerderij gespecialiseerd in groententeelt. De boerderij bewerkt akkers op percelen in Deinze en Zulte en heeft 3,5 ha eigen land in Astene waarop de schuur, de kantoren en de biowinkel liggen. Er dient zich nu een aanliggend perceel van 2,8 hectare te koop aan. Voor De Wassende Maan betekent de extra grond een verdubbeling van de bewerkbare oppervlakte van hun site in Astene, waardoor ze ecologisch kunnen verdiepen.

Doel: 2,8 ha
64
https://www.delandgenoten.be/dewassendemaan
81
aangekocht

De boeren van BoerEnCompagnie evolueerden met hun kleine groenteboerderij(en) naar een stevig gemengd bedrijf dat met hun kippen, varkens en runderen kringlooplandbouw in de praktijk brengt. Dankzij de steun van aandeelhouders en schenkers, werkt BoerEnCompagnie op 6 ha Landgenotengrond die voor altijd biologische landbouwgrond blijft.

Doel: 6 ha
100
https://www.delandgenoten.be/boerencompagnie
95
geld-gezocht

Jarno Claeys is een doorgewinterde biologische groente- en fruitboer die tot voor kort nooit zekerheid had over de gronden waarop hij teelde. Hij vond een geschikt bedrijf in Pittem om over te nemen, maar de investering voor de gebouwen en de landbouwgrond is dan weer te groot om alleen te dragen. Voor de aankoop van 2,5 ha landbouwgrond deed hij daarom beroep op De Landgenoten. De grond is verworven, maar nog niet afbetaald.

Doel: 2,5 ha
71
https://www.delandgenoten.be/jarno
90
geld-gezocht
Jon droomt van een divers en gemengd landbouwbedrijf met voornamelijk (pit)fruit, maar ook pluimvee en bewaargroenten. Hij wil zijn producten afzetten via een eigen hoevewinkel, lokale winkels, groothandel en sapproducenten. Samenwerken met gelijkgezinde collega’s is voor hem een must. Als het van Jon afhangt, dan genieten we binnen enkele jaren van een zelf gebottelde Ulbeekse appelcider van oude lokale appelrassen.
Doel: 8,5 ha
28
https://www.delandgenoten.be/kleinaart
73
aangekocht
Op 14 februari 2020 ontving stichting De Landgenoten een schenking van 8 ha landbouwgrond in Ichtegem van Geneviève. Met haar gift wou ze kost wat kost haar grond biologisch houden. Bioboeren Ruth en Renaat werken reeds meerdere jaren op deze gronden. Ruth teelt bloemen, Renaat voedergewassen voor zijn geitjes. Om de schenkingsrechten te betalen is stichting De Landgenoten op zoek naar 38.000 euro. Maak jij de droom van Geneviève mee waar?
Doel: 8 ha
100
https://www.delandgenoten.be/ichtegem
47
aangekocht

Michiel en David teelt groenten en een beetje kleinfruit voor hun CSA-deelnemers uit de buurt. En dat kan hij blijven doen dankzij De Landgenoten.

Het Wijveld en De Landgenoten sloegen in 2014 de handen in elkaar om het aangeboden perceel van 3,3 ha aan te kopen. Met succes, want de nodige middelen zijn binnen en dankzij de aankoop door De Landgenoten zal Michiel zijn bedrijf hier verder kunnen zetten. Dankzij de vele aandeelhouders kon De Landgenoten zelfs een extra aanpalend perceel van 1,8 ha aankopen. 

Doel: 5,1 ha
100
https://www.delandgenoten.be/project/wijveld
27
aangekocht

Een tijdje geleden investeerden De Landgenoten in de aankoop van een biologische hoogstamboomgaard in Vissenaken. Bij het begin van een nieuw seizoen lieten Dirk & Ann van Hoeve in de Zon weten dat het hen ontbreekt aan tijd om de fruitteelt en het onderhoud van de boomgaard erbij te nemen. Dus gingen De Landgenoten op zoek naar een nieuwe boer... en die hebben we gevonden. De dubbeldoel kalfjes van Hoeve In de Zon blijven nog wel grazen onder de hoogstambomen.

Doel: 1,7 ha boomgaard
100
https://www.delandgenoten.be/project/t-fruitratje
25
aangekocht

In 2016 ging de 29-jarige Tuur vol enthousiasme aan de slag als bioboer in Mol. Zijn ultieme droom: een groot landbouwbedrijf dat voor de lokale gemeenschap biogroenten & dieren, een samentuin, een buurtwinkel, … voorziet. Helaas moest hij weg van de grond die hij bewerkte, een zware dobber voor een startende boer als Tuur. Gelukkig kon hij een mooi stuk grond vlakbij Mol kopen samen met De Landgenoten. Een klein begin van de grootse plannen voor het Mosterdzaadje.

Doel: 1,2 ha
100
https://www.delandgenoten.be/project/het-mosterdzaadje
23
aangekocht

In 2015 toverden Peter en Joke een oude hoeve om tot gloednieuwe geitenboerderij Klavertroef. Toen in 2018 een aanpalend weiland te koop kwam, ontbrak het hen – na de recente grote investeringen - aan middelen om de grond zelf te kopen. Toch hebben ze deze extra ruimte broodnodig voor hun geiten. Dankzij de steun van vele Landgenoten en met steun van Greenpeace konden we de weide aankopen.

Doel: 1,07 ha weiland
100
https://www.delandgenoten.be/project/klavertroef
17
aangekocht

In de zomer van 2018 werd een mooi landbouwperceel in Kalmthout aangeboden aan De Landgenoten. Tom startte er met CSA-bedrijf Het Kruisbos. In het najaar van 2021 droeg Tom de boerderij over aan Joke Wouters. Joke droomde er al lang van om voltijds te boeren en voor Tom werd halftijds boeren in combinatie met zijn andere job te zwaar. Samen met Joke gaan we nu verder op zoek naar investeerders en donateurs die de grondaankoop helpen financieren.

Doel: 1,8 ha
100
https://www.delandgenoten.be/kruisbos
21

De werking van De Landgenoten

Wat doet De Landgenoten voor bioboeren

Zoek je als bioboer (financiering voor) grond? Wil je je bedrijf uitbreiden of omschakelen naar bio? Zoek je een overnemer voor je landbouwbedrijf? 

Wij helpen je op weg

 

Wat doet De Landgenoten voor grondeigenaren

Je kan als private grondeigenaar beroep doen op De Landgenoten voor advies, om je grond te beheren of aan te kopen. We bieden ook advies op maat van lokale besturen en voor boeren die een overnemer zoeken voor hun landbouwbedrijf.

Meer informatie

De Landgenoten in cijfers

In onderstaande infographic stellen we voor waar De Landgenoten vandaag voor staat. Bekijk de infographic in volledige grootte door erop te klikken. 

Infografiek 2023

Beleidsaanbevelingen

Er bestaat in Vlaanderen amper wetgeving om landbouwgrond voor landbouw te vrijwaren en de toegang ervan voor boeren te verzekeren. In de beleidsnota ‘toegang tot grond’ analyseren De Landgenoten samen met Voedsel Anders en FIAN de struikelblokken voor toegang tot grond. Tegelijkertijd doen ze aanbevelingen om tot een beleid te komen dat de broodnodige transitie in de landbouwsector bevordert.

Meer informatie

Wat kan jij betekenen voor de Landgenoten?

Word aandeelhouder of doe een gift om De Landgenoten te helpen vruchtbare bodems te beschermen voor toekomstige generaties. Ook als vrijwilliger kan je ons helpen.

Steun een bioboer

Giften – groot en klein - helpen ons landbouwgrond vrij te kopen! Je kan een eenmalige gift doen, of kiezen voor een doorlopende opdracht.

Doe een gift

Word Landgenoot

Je wordt aandeelhouder van De Landgenoten - oftewel Landgenoot - vanaf 260 euro (voor 1 aandeel) en je krijgt een stem in de Algemene Vergadering.

Koop aandelen

Geef jouw tijd

Stichting De Landgenoten rekent op vrijwilligers om ons te doen groeien. Word ook vrijwilliger!

Word vrijwilliger

Laat je inspireren