Een mooi landbouwperceel in Kalmthout werd te koop aangeboden aan De Landgenoten. Dus zochten en vonden we de geschikte boer. Tom Kockx start er met CSA-bedrijf Het Kruisbos. Nog hetzelfde seizoen konden Kalmthoutenaren er groenten oogsten van het veld. Samen met Tom gaan we op zoek naar investeerders en donateurs die de grondaankoop helpen financieren.

“Deze grond krijgt een toekomst waar ik volledig achtersta.”

Met Johan, de vorige grondeigenaar, en Tom, de kersverse boer, gaan we het veld op. Mooi gelegen tussen de velden maar ook vlakbij de dorpskern, het rusthuis, het zwembad, … Het veld ligt er na een wolkbreuk nat bij maar de nieuwe traktor staat te blinken en het stuk dat Tom heeft aangeplant ligt netjes te wachten op de eerste oogsters. Johan is enthousiast: “Samen met mijn zus kwamen we overeen om de grond die we erfden aan de geschatte waarde te verkopen aan De Landgenoten. We gaven hen de tijd om een geschikte bioboer te vinden. Wat mij enorm blij maakt, is dat ik de landbouwgrond van mijn ouders, waar ik ben opgegroeid, een toekomst kan geven waar ik volledig achtersta.” De Landgenoten kon de grond van Johan kopen met kapitaal van de coöperatie. Maar om in heel Vlaanderen landbouwgronden te kunnen verwerven, gaan we op zoek naar nieuwe 'Landgenoten' in Kalmthout die via een aandeel of een gift deze investering mee willen dragen.

“Dankzij De Landgenoten kan ik boer worden, nu is het eindelijk voor echt.”

Het aanbod van de grond in Kalmthout kwam bij Tom terecht terwijl hij nog aan zijn tweede jaar opleiding tot bioboer bij Landwijzer bezig was, maar hij blijf er rustig onder: “Dit is voor mij een proefjaar. Ik begin op een kwart van de oppervlakte met groenteteelt en ga op zoek naar een veertigtal oogsters.” De rest wordt ingedeeld in een stuk waar schapen grazen en een stuk grasland om te hooien, zodat op een deel van het veld de bodem kan rusten. “Door klein te starten, kan ik al van bij het begin werken aan de bodemvruchtbaarheid van mijn perceel. Op termijn wil ik het veld verder aankleden met houtkanten, bloemen en wie weet enkele bomen. Nu is het een 'micro-groenteveld', maar met de traktor ernaast ziet het er toch al behoorlijk echt uit, niet?”

Tom doorliep een heel traject vooraleer hij zich kandidaat stelde om op deze grond te starten met zijn bedrijf. Een vijftal jaar geleden behaalde hij een installatie-attest bij het NAC (nvdr. Nationaal Agrarisch Centrum) en liep stage bij De Plukboerderij in Schelle en Wijngaardhof in Westmalle. Tijdens de Landwijzer-opleiding liep hij stage bij Widar in Merksplas en bij CSA De Witte Beek in Bierbeek. “Ik ben vijf jaar geleden al naar grond beginnen zoeken in Kalmthout. Ik dacht, dat loopt wel los... maar het bleek al snel erg moeilijk als je niet in de landbouwsector thuis bent.” 

“Ik kan rustig groeien, omdat er geen financiële druk is.”

Ondanks de vele inspirerende landbouwbedrijven die hij tegenkwam, de stages die hij liep en de verschillende opleidingen, – realistisch als hij is –  was Tom nog niet helemaal overtuigd dat hij ooit een eigen landbouwbedrijf zou starten. “Als De Landgenoten niet met deze grond was afgekomen, had ik misschien nooit écht de stap gezet.” Kleinschalig, samen met de lokale gemeenschap, maar wel met een professionele aanpak, de nodige mechanisatie en een volwaardig inkomen; daar wil Tom in eerste plaats werk van maken op Het Kruisbos.  “Ik kan klein starten, omdat er minder financiële druk is. Als ik zelf landbouwgrond had moeten kopen, dan moet je veel sneller groeien om je lening af te betalen”, legt Tom uit. Nu geniet Tom bewust van elke stap: “Ik heb de laatste maanden zoveel keer gezegd 'nu is het voor echt'. Je begint met een opleiding, je loopt stage, je stelt je kandidaat voor een grond, de compromis wordt getekend wordt, je koopt een traktor, je zet een bord met opendeurdag aan je veld... Nu is het voor écht.”


www.hetkruisbos.be

©TuRostro fotografie


Nieuws van op de boerderij

Boer Tom van Het Kruisbos werkt sinds 2021 samen met boerin Joke. Joke hielp Tom in 2020 regelmatig plukken en nu krijgt ze een permanente rol op de boerderij. Een nieuw gezicht op het veld dus! Tom: “We hebben op de boerderij nu vier handen en twee hoofden. Daarmee maken we tijdswinst en komt er meer ruimte voor nieuwe initiatieven. De toekomst van de boerderij wordt nu ook een gedeelde verantwoordelijkheid.

Sinds de zomer van 2021 overweegt Tom om de boerderij helemaal over te dragen aan Joke. Hij droomt van een gemengde boerderij met meer sectoren dan enkel groenteteelt. Dankzij het feit dat de grond in gemeenschappelijke eigendom is van De Landgenoten, is die overdracht relatief eenvoudig. De Landgenoten gaat in gesprek met beide boeren om de continuïteit van het project te waarborgen.

Joke van Kruisbos

 

 

KRUISBOS NODIGT JE UIT!

Boerderijfeest

Zondag 19 september, van 14 tot 18 uur
Op 19 september ben je welkom op het boerderijfeest van zelfoogstboerderij Het Kruisbos.
Meer informatie