Hoe word je boer op Landgenoten-grond?

De Landgenoten koopt enkel grond aan wanneer we zeker weten wie de grond zal bewerken. We werken samen met boeren die bereid zijn om gecertificeerd biologisch te werken en hun afzet voornamelijk in de eigen regio te zoeken. We vragen boeren dat ze zich verbinden met de lokale gemeenschap op een manier die bij hen past: via directe verkoop, schoolbezoeken, een zorgplek enzovoort. We werken zowel voor nieuwe startende boeren als voor gevestigde boeren. Ben je op zoek naar grond of weet je grond in je buurt te koop die je niet zelf kan aankopen, neem dan contact met ons op.

Hoe verloopt de procedure?

Wie zich als boer aanmeldt, ontvangt een formulier dat peilt naar opleiding, ervaring, bedrijfsplannen en visie. We willen via het formulier ook zicht krijgen op de grond die je zoekt of samen met ons wil verwerven. Daarna word je als nieuwe boer uitgenodigd om je plannen voor te stellen aan onze Adviesgroep of komen wij op bezoek op jouw boerderij. Als de Adviesgroep oordeelt dat een samenwerking onze missie ten goede komt, kunnen we grond voor je aankopen. Had je al grond op het oog, dan kan het snel gaan als we tot een prijsakkoord komen met de eigenaren. We starten dan samen een crowdfunding op waar jij het gezicht van bent. Had je nog geen grond op het oog, dan geven we jouw zoektocht ruimte op onze website. We trachten jou te verbinden aan grond die ons wordt aangeboden of kunnen we samen actief op zoek gaan naar grond via een Tournée Aréale.

Tips om grond te vinden

De Landgenoten kan enkel grond aankopen als die vrij is van pacht en minstens 1 ha groot. Beschikbare en betaalbare grond vinden is niet eenvoudig. Je verhoogt je kansen door lokaal over je plannen te vertellen en lokale mensen en groepen te benaderen. Denk aan boeren die (bijna) op pensioen gaan, private grondeigenaren, lokale Velt- of Natuurpunt-afdeling, de gemeente, het OCMW, VLM, enzovoort. Je kan ook gaan polsen bij de notaris, de dierenarts (die komt op vele boerderijen), collega-(bio)boeren, landbouwraad...

Geef je boerderij een duurzame toekomst

Ben je op zoek naar een overnemer van je landbouwbedrijf? Of naar een financiële hefboom om een overname mogelijk te maken? Door samen te werken met De Landgenoten wordt de kost van de gronden gedragen door een grote groep mensen. Wij zoeken mee naar oplossingen opdat de bodemvruchtbaarheid die jij opbouwde, niet verloren gaat. En zo wordt boeren ook voor toekomstige generaties een haalbare kaart.

Lees meer over bedrijfsovernames

Tournée Arealé

Je kan je als bioboer opgeven voor Tournée Arealé. Je zal daarbij gedurende 6 maanden nauw met ons samenwerken om vrijwilligers aan te sturen, te activeren, om tips na te gaan en om in gesprek te gaan met potentiële verkopers van grond. We ontwikkelen communicatiemateriaal met jouw gezicht en verspreiden dat breed. Het is belangrijk dat je daarvoor openstaat. 

Meer informatie over Tournée Aréale