Heb je een biologisch landbouwbedrijf dat je wil overlaten aan een biologische boer (m/v/x)? Dan kan je ook bij De Landgenoten terecht. We zoeken samen een overnemer waarbij de De Landgenoten de gronden (geheel of gedeeltelijk) aankoopt. Op die manier worden bedrijfsovernames een pak minder kapitaalsintensief voor de overnemer, maar heeft deze toch carrièrelange zekerheid over toegang tot grond. Als overlater heb je dan weer de garantie dat de opgebouwde bodemvruchtbaarheid en het ecologische evenwicht niet verloren gaan. Je inspanningen om je bodem te verbeteren zijn niet voor niets geweest en je levenswerk wordt verdergezet.

Contacteer ons, we helpen je graag op weg

Onze focus ligt op overnames van bestaande biobedrijven die minstens een deel van hun oppervlakte in eigendom hebben of waarbij er grond te koop is. Biologische bedrijven kunnen aankloppen bij De Landgenoten of ze nu wel of niet al een opvolger hebben. Een overname van een gangbaar bedrijf is enkel mogelijk als er potentieel is om het bedrijf naar bio om te schakelen. 


De Landgenoten & bedrijfsovernames

De Landgenoten is een coöperatieve vennootschap en private stichting die samen met vele boeren en burgers grond koopt dankzij aandelenkapitaal en giften. Vervolgens wordt deze grond carrièrelang verhuurd aan bioboeren. De Landgenoten wil zo zekere toegang tot grond voor biologische boeren mogelijk maken. Bovendien zorgt De Landgenoten er op die manier voor dat grond over generaties heen bestemd blijft voor biologische landbouw en de opgebouwde bodemvruchtbaarheid niet verloren gaat.

Begin 2021 voltooide De Landgenoten een eerste succesvolle bedrijfsovername: in het Limburgse Ulbeek namen we een bestaand biofruitbedrijf van 8,5 hectare over. Een tweede overname volgde niet veel later: in mei van dit jaar kwam De Landgenoten tussen voor de aankoop van 2,5 ha van een voormalig serrebedrijf in Pittem.

Grond in 'gedeelde eigendom' hoeft niet elke generatie opnieuw gefinancierd te worden en kan op die manier bedrijfsovernames - die vaak een stevige investering vragen - vergemakkelijken. Bovendien kan een bedrijfsoverdracht via De Landgenoten de overlaters een stuk ontzorgen bij een moeilijk erfvraagstuk. Naast het financiële luik, vereist een overname ook een (of meerdere) geschikte opvolger(s). Jaarlijks kloppen tientallen boeren aan bij De Landgenoten met de vraag naar (bijkomende) grond. Voor sommigen is een overname een reële piste om in de landbouwsector aan de slag te kunnen. Bovendien kunnen wij via ons netwerk gericht oproepen naar kandidaat-overnemers.

In onderstaand filmpje lichten we in grote lijnen toe hoe we te werk gaan:


Overlaters en overnemers delen hun ervaring

Onderstaand filmpje met getuigenissen van De Kollebloem, De Fruittuin en de Kleinaart toont aan waarom bedrijfsovernames moeilijk zijn en waarom gronden in gedeelde eigendom (zoals bij De Landgenoten) een meerwaarde kunnen bieden. 

 De Kollebloem is een biodynamische boerderij in Sint-Lievens-Esse waarvoor oprichters Leen Verwimp en Antoine De Paepe alle gronden willen vrijkopen en onderbrengen in een stichting. Ook Ruben Segers, de zoon van Leen en opvolger van het bedrijf komt aan het woord. 

 De Fruittuin (vanaf 7’12” aan het woord) is het biologische landbouwbedrijf van Marcel Stas en Lea Claes die de boomgaarden overnamen van de vader van Marcel. Naast Marcel en Lea komen ook hun opvolgers aan het woord: Gaia Firth en Lukas Nijmann.

 Jon Rouvrois van de Kleinaart (vanaf 15’33” aan het woord) neemt dankzij De Landgenoten het biologische fruitteeltbedrijf Gallinero in Ulbeek over.

  •  

De Landgenoten zet net als De Kollebloem in op het beheer van gronden als een common, een gemeengoed waar de hele maatschappij verantwoordelijk voor is en de vruchten van kan plukken.


Adviseur? Help ons bedrijfsovernames realiseren

Overal in Vlaanderen zoeken bioboeren naar grond. Om bioboeren kennis te laten maken met ons aanbod, maakten we een A4 flyer waarin we uitleggen wat de doen, wat we bioboeren kunnen bieden en wat onze basisvoorwaarden zijn voor een samenwerking. Kom je vaak in contact met bioboeren, dan kan je deze A4 afdrukken of hem digitaal bezorgen.