WORD VRIJWILLIGER BIJ DE LANDGENOTEN

De Landgenoten werkt samen met vrijwilligers. Wie je ook bent, je bent altijd welkom om als vrijwilliger bij ons taken op te nemen die passen bij je talenten, je ervaring en je interesse.

We zoeken verschillende types vrijwilligers:

  • ambassadeurs om ons te vertegenwoordigen
  • mensen die hun handen uit de mouwen steken op onze evenementen
  • organisatoren die activiteiten kunnen organiseren
  • burgers die willen wegen op lokaal grondenbeleid
  • mensen die zich linken aan een boer in diens zoektocht naar grond of investeerders

Word ambassadeur

Ambassadeurs vertegenwoordigen ons op lokale infoavonden, beurzen en andere happenings. Ze zetten zich daar actief in om onze beweging en onze missie uit te dragen. Als ambassadeur promoot je dus het werk van De Landgenoten om het bewustzijn van het publiek over grondproblematiek te verhogen. Meermaals per jaar organiseren we een ambassadeursopleiding waarin je de kneepjes van het vak leert.

Geef je op als ambassadeur

Wegen op lokaal beleid? 

Wil je als ambassadeur ook lokale politici mee wakker schudden? Lobbyen voor een duurzaam grondenbeleid in jouw buurt? Ken je de lokale schepen van landbouw of milieu? Ben je bereid om lokale politici aan te spreken? Ben je betrokken in een lokale voedselraad? De Landgenoten heeft suggesties voor het beheer van publieke landbouwgrond. Vrijwilligers die willen wegen op het lokaal beleid, kunnen een hiervoor een vorming krijgen. 

Geef je op als lokaal beleidsmaker


Help op een activiteit

De Landgenoten zet heel het jaar door in op evenementen en activiteiten die de visie en de werking van De Landgenoten in de kijker zetten, gaande van een inspirerende fietstocht tot een debat of een oogstfeest op een boerderij. Vaak maar niet altijd gaan de evenementen door op of rond boerderijen voor wiens grond we nog financiële middelen zoeken. Op de dag van het evenement maken veel handen licht werk. Alle helpende handen zijn dus welkom. Doorgaans zoeken we naar opbouwers, verwelkomers, barmedewerkers, afwassers, standhouders... Meld je aan als helper en dan vertellen we je voor welke boerderijen we ons momenteel actief inzetten en je krijgt dan concrete vragen en opportuniteiten.

Geef je op als helper op activiteiten

Zelf activiteiten organiseren?

Organiseer je graag activiteiten? Engageer je dan als organisator van activiteiten en help ons activiteiten op touw te zetten om crowdfundings te ondersteunen, de naamsbekendheid van De Landgenoten te vergroten en/of mensen te overtuigen om te investeren in onze gronden. Activiteiten kunnen doorgaan in heel Vlaanderen. We hebben enige ervaring met het organiseren van activiteiten die we graag delen, maar we zoeken mensen die met een frisse blik ook nieuwe activiteiten kunnen uitdokteren. Elk jaar bepalen we voor welke boerderijen we de crowdfundings een extra duw willen geven via activiteiten. Meld je aan en wij vertellen je voor welke boerderijen we ons momenteel actief inzetten.

Geef je op als organisator


Vrijwilligers aan het woord

  • Vincent: "Ik ben fier ambassadeur te zijn van de Landgenoten omdat ik sterk geloof in de krachten de inzet van onze jonge, toekomstige landbouwers."
  • Riada: "Ik ondersteun De Landgenoten omdat ik biodiversiteit heel belangrijk vind voor een beter klimaat."
  •  Myriam: "We moeten onze relatie met de natuur herzien. We hebben weer meer boeren nodig met een duurzame insteek, daarom steun ik De Landgenoten."

Ondersteun een crowdfunding

Elke keer als we grond aankopen voor een boerderij, verzamelen we sympathisanten die de boer(en) helpen om evenementen op poten te zetten en hun netwerk in de strijd werpen om investeerders te zoeken.

Overzicht lopende crowdfundings >
Geef je op om een crowdfunding te ondersteunen > 


Hoe kan je beginnen als vrijwilliger?

Meld je eerst aan als vrijwilliger. Vervolgens contacteren we je voor een kennismakingsgesprek. We wisselen een uurtje van gedachten en bekijken samen welk engagement het beste aanleunt bij jouw profiel en hoe je als vrijwilliger past binnen onze missie en visie.

Ons aanbod

Elke vrijwilliger krijgt een korte basisopleiding. Daarnaast bieden we meermaals per jaar een tweedaagse ambassadeursopleiding aan. We geven minstens drie keer per jaar de kans om met andere vrijwilligers samen te komen. Tussen onze ontmoetingen door houden we je op de hoogte van alles wat we vanuit De Landgenoten organiseren. We zijn een participatieve beweging die zelfstandigheid, betrokkenheid en creativiteit aanmoedigt en alle talenten naar waarde schat. 

Boerin Joke op feest

Bijkomend engagement

Geëngageerde vrijwilligers met bepaalde expertise kunnen De Landgenoten ook bijstaan in de Adviesgroep. De Adviesgroep komt maandelijks bijeen en screent biolandbouwprojecten op hun haalbaarheid om vervolgens advies te geven aan het bestuur. Voor die Adviesgroep rekenen we op de kennis van onze medewerkers en op vrijwilligers met concrete ervaring in biolandbouw én met inzicht in de financiële cijfers van kleinschalige duurzame landbouwprojecten. 

Vrijwilligersvisie

Onze vrijwilligersvisie vormt de basis van ons vrijwilligersbeleid.


 

 

Geef je op als vrijwilliger

 

Heb je vragen over vrijwilligerswerk?

Neem dan contact op met Jorid van De Landgenoten:

 contact@delandgenoten.be

 03 286 92 77

De rol die ik wens op te nemen
De basisopleiding volg ik liefst
Privacyvoorwaarden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.