WORD VRIJWILLIGER BIJ DE LANDGENOTEN

De Landgenoten werkt samen met vrijwilligers die de organisatie op allerlei manieren ondersteunen. Wie je ook bent, je bent altijd welkom om als vrijwilliger bij ons taken op te nemen die passen bij je talenten, je ervaring en je interesse.

We zoeken verschillende types vrijwilligers:

  • mensen die hun handen uit de mouwen steken op onze evenementen
  • mensen die zich linken aan een boer in diens zoektocht naar grond of investeerders
  • ambassadeurs om ons te vertegenwoordigen
  • organisatoren die activiteiten kunnen organiseren
  • burgers die willen wegen op lokaal grondenbeleid

Help op een activiteit

De Landgenoten zet heel het jaar door in op evenementen en activiteiten die de visie en de werking van De Landgenoten in de kijker zetten, gaande van een inspirerende fietstocht tot een debat of een oogstfeest op een boerderij. De evenementen gaan op en rond boerderijen die telen op Landgenotengrond. Op de dag van het evenement maken veel handen licht werk. Alle helpende handen zijn dus welkom. Doorgaans zoeken we naar opbouwers, verwelkomers, barmedewerkers, afwassers, standhouders,...

Meld je aan om aan te sluiten bij onze vrijwilligers. Je krijgt dan concrete vragen en opportuniteiten. 

Vrijwilligers aan de slag op een oogstfeest


Link jezelf aan een boer 

Zoek mee naar grond voor een boer

Tijdens Tournée Aréale zoeken we proactief naar geschikte landbouwgrond voor een of meerdere bioboeren. Rond elke boer richten we een groep sympathisanten op die zich een half jaar lang inzetten in de zoektocht naar grond. Aan de start van een nieuwe grondenzoektocht, lanceren we een oproep voor vrijwilligers via onze nieuwsbrief en sociale media.

Meer info over Tournée Aréale >
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief > 

Zoek mee naar investeerders voor een boerderij

Elke keer als we grond aankopen voor een boerderij, verzamelen we sympathisanten die de boer(en) helpen om evenementen op poten te zetten en hun netwerk in de strijd werpen om investeerders te zoeken.

Overzicht lopende crowdfundings >
Geef je op om een crowdfunding te ondersteunen > 


Link jezelf aan De Landgenoten

Word ambassadeur

Ambassadeurs vertegenwoordigen ons op lokale infoavonden, beurzen en andere happenings. Ze zetten zich daar actief in om onze beweging en onze missie uit te dragen. Als ambassadeur promoot je dus het werk van De Landgenoten om het bewustzijn van het publiek over grondproblematiek te verhogen. Onze ambassadeurs worden ook op een participatieve manier betrokken bij het vormgeven van onze jonge organisatie. Eén keer per jaar organiseren we een tweedaagse ambassadeursopleiding waarin je de kneepjes van het vak leert.

Bekijk de vacature voor ambassadeurs >
Geef je op als ambassadeur >

Word organisator

Organiseer je graag activiteiten? Engageer je dan als organisator van activiteiten en help ons activiteiten op touw te zetten om crowdfundings te ondersteunen, de naamsbekendheid van De Landgenoten te vergroten en/of mensen te overtuigen om te investeren in onze gronden. Activiteiten kunnen doorgaan in heel Vlaanderen. We hebben enige ervaring met het organiseren van activiteiten die we graag delen, maar we zoeken mensen die met een frisse blik ook nieuwe activiteiten kunnen uitdokteren.

Bekijk de vacature voor organisatoren >
Geef je op als organisator >

Word beleidsmaker

Wil je lokale politici mee wakker schudden? Wil je mee lobbyen voor een duurzaam grondenbeleid in jouw buurt? De Landgenoten beschikt over beleidsaanbevelingen voor een betere toegang tot grond voor agro-ecologische boeren. Daarmee kan jij gemeenten en steden sensibileren over de grondenproblematiek terwijl je hen warm maakt voor een ecologisch en sociaal grondenbeleid. We voorzien een vorming die je hierbij kan helpen.

Geef je op als lokaal beleidsmaker >

Vrijwilligers aan het woord

  • Vincent: "Ik ben fier ambassadeur te zijn van de Landgenoten omdat ik sterk geloof in de krachten de inzet van onze jonge, toekomstige landbouwers."
  • Riada: "Ik ondersteun De Landgenoten omdat ik biodiversiteit heel belangrijk vind voor een beter klimaat."
  •  Myriam: "We moeten onze relatie met de natuur herzien. We hebben weer meer boeren nodig met een duurzame insteek, daarom steun ik De Landgenoten."

Hoe kan je beginnen als vrijwilliger?

Meld je eerst aan als vrijwilliger. Vervolgens contacteren we je voor een kennismakingsgesprek. We wisselen een uurtje van gedachten en bekijken samen welk engagement het beste aanleunt bij jouw profiel en hoe je als vrijwilliger past binnen onze missie en visie.

Ons aanbod

Elke vrijwilliger krijgt een korte basisopleiding. Afhankelijk van je rol die je zal opnemen, zijn er extra opleidingen te volgen.

We geven minstens vier keer per jaar de kans om met andere vrijwilligers samen te komen. Tussen onze ontmoetingen door houden we je op de hoogte van alles wat we vanuit De Landgenoten organiseren. We zijn een participatieve beweging die zelfstandigheid, betrokkenheid en creativiteit aanmoedigt en alle talenten naar waarde schat. Het hele jaar door krijg je de kans om te evalueren. En aan het einde van het jaar zetten we al onze vrijwilligers in de bloemetjes.

Boerin Joke op feestBijkomend engagement

Geëngageerde vrijwilligers met bepaalde expertise kunnen De Landgenoten ook bijstaan in de Adviesgroep of de Participatieraad. 

De Adviesgroep komt maandelijks bijeen en screent biolandbouwprojecten op hun haalbaarheid om vervolgens advies te geven over boeren en hun projecten. Voor die Adviesgroep rekenen we op de kennis van onze medewerkers en op vrijwilligers met concrete ervaring in biolandbouw én met inzicht in de financiële cijfers van kleinschalige duurzame landbouwprojecten. 

De Participatieraad komt driemaandelijks bijeen en ondersteunt onze beweging om mensen te mobiliseren die zich actief en participatief willen inzetten voor onze visie en missie. De Participatieraad bundelt knowhow van vrijwilligers met een achtergrond in sociaal-cultureel werk. Als lid van de Participatieraad geef je onze bewegingsplannen van vandaag en die van de toekomst mee vorm. 

Vrijwilligersvisie

Onze vrijwilligersvisie vormt de basis van ons vrijwilligersbeleid.


Geef je op als vrijwilliger

Heb je vragen over vrijwilligerswerk?

Neem dan contact op met Evert van De Landgenoten:

evert@delandgenoten.be

 +32 485 60 60 37

De rol die ik wens op te nemen
Privacyvoorwaarden
<a href="/privacy">Ons privacybeleid kan u hier vinden.</a>