WORD VRIJWILLIGER BIJ DE LANDGENOTEN

Stichting De Landgenoten engageert zich om de missie en visie van De Landgenoten breed te verspreiden. Daarvoor rekenen we op vele vrijwilligers. Vrijwilligers brengen enerzijds bijkomende ervaringen en competenties in de organisatie. Anderzijds verbinden ze er zich toe tijd te investeren in de groei van De Landgenoten.

Onze vrijwilligersvisie vormt de basis van ons vrijwilligersbeleid. In de praktijk zijn er drie types vrijwilligers die structurele ondersteuning bieden aan onze organisatie. We rekenen daarenboven op tijdelijke vrijwilligers voor onze crowdfundingacties en de zoektocht naar grond voor onze boeren.


Beginnen als vrijwilliger bij De Landgenoten

Wie je ook bent, je bent altijd welkom om als vrijwilliger bij ons taken op te nemen die passen bij je talenten, je ervaring en je interesse. Wanneer je jezelf aanmeldt als vrijwilliger bij De Landgenoten, contacteren we je voor een kennismakingsgesprek. We wisselen een uurtje van gedachten en bekijken samen welk engagement het beste aanleunt bij jouw profiel en hoe je als vrijwilliger past binnen onze missie en visie. We zoeken verschillende types vrijwilligers: ambassadeurs om ons te vertegenwoordigen, organisatoren die activiteiten kunnen organiseren of ondersteunen, en experts om onze beweging te versterken, of gewoon mensen die een taak opnemen op één van onze evenementen.


Word Tijdelijke vrijwilliger

 

1/ Doe een shift op één van onze evenementen

Vrijwilligers van De Landgenoten organiseren regelmatig evenementen, wie weet ook in jouw buurt! Dat kan gaan van een inspirerende fietstocht, tot een debat of een oogstfeest. Hierbij zoeken we telkens mensen om alles in goede banen te leiden. Mee opbouwen, mensen verwelkomen, of een barshift doen. Alle helpende handen zijn welkom. Benieuwd wat de eerstvolgende evenementen zijn? Schrijf je in op onze nieuwsbrief, en samen zoeken we de gepaste taak voor jou.

 

2/ DOE MEE MET EEN ZOEKTOCHT NAAR GROND

Met onze Tournée Aréale zoeken we pro-actief naar geschikte landbouwgrond voor een of meerdere bioboeren. Rond elke boer richten we een groep sympathisanten op die we zodanig begeleiden dat ze zich als vrijwilliger zelfstandig kunnen inzetten in de zoektocht naar grond. Elke Tournée Aréale duurt ongeveer een half jaar waarbij we maandelijks samenkomen. Aan de start van een nieuwe grondenzoektocht in het kader van Tournée Aréale, lanceren we een oproepen voor tijdelijke vrijwilligers via onze nieuwsbrief en sociale media

 

3/ ONDERSTEUN EEN CROWDFUNDING

Een crowdfunding organiseren voor het financieren van landbouwgrond, dat vergt wel wat! Onze boeren zijn steevast het gezicht van onze campagnes. Achter hen schuilt een team van vrijwilligers die helpen om de crowdfunding tot een succes te maken. Een inzamelactie, een sponsortocht, een infomoment... Wil je de handen uit de mouwen steken als een crowdfundingsduizendpoot voor één van onze boeren, dan mag je dat laten weten aan evert@delandgenoten.be.


Liever structurele vrijwilliger worden?

Elke structurele vrijwilliger krijgt een basisopleiding. Afhankelijk van je rol die je zal opnemen, zijn er extra opleidingen te volgen. We komen minstens vier keer per jaar samen en tussen onze ontmoetingen door houden we je op de hoogte van alles wat we vanuit De Landgenoten organiseren. We zijn een participatieve beweging die zelfstandigheid, betrokkenheid en creativiteit aanmoedigt en alle talenten naar waarde schat. Het hele jaar door krijg je de kans om te evalueren. En aan het einde van het jaar zetten we al onze vrijwilligers in de bloemetjes.

 

1/ AMBASSADEURS

Onze ambassadeur-vrijwilligers zetten zich actief in om onze beweging en onze missie uit te dragen. Je promoot met andere woorden het werk dat De Landgenoten realiseert, met als doel het bewustzijn van het publiek over grondproblematiek te verhogen. Ambassadeurs vertegenwoordigen ons op lokale infoavonden, beurzen en andere happenings. Onze ambassadeurs worden ook op een participatieve manier betrokken bij het vormgeven van onze jonge organisatie. Jaarlijks organiseren we vormingen voor geroutineerde en nieuwe ambassadeurs, zodat je ons met voldoende bagage kan vertegenwoordigen.

 Ben je klaar om aan de slag te gaan? Geef je dan hier op als ambassadeur en dan maken we samen een duurzame toekomst waar. 

 

2/ EXPERTS ADVIESGROEP

De Landgenoten wordt geleid door een Raad van Bestuur, die ondersteund wordt door een Adviesgroep voor de beoordeling van boeren en projecten. Voor die Adviesgroep rekenen we op de expertise van onze medewerkers en op expert-vrijwilligers met concrete ervaring in biolandbouw én met inzicht in de financiële cijfers van kleinschalige duurzame landbouwprojecten. De Adviesgroep komt maandelijks bijeen.

 Ben je iemand die biolandbouwprojecten mee kan screenen op hun haalbaarheid, dan horen we dat graag. Geef je dan hier op als expert en we nemen snel contact met je op voor een kennismakingsgesprek. 

 

3/ ORGANISATOREN

Organiseer je graag activiteiten? Engageer je dan als organisator van activiteiten en help ons om activiteiten op touw te zetten om crowdfundings te ondersteunen, de naamsbekendheid van De Landgenoten te vergroten en/of mensen te overtuigen om te investeren in onze gronden. Activiteiten kunnen doorgaan in heel Vlaanderen. We hebben enige ervaring met het organiseren van activiteiten die we graag delen, maar we zoeken ook mensen die met een frisse blik nieuwe activiteiten kunnen uitdokteren.

 Ben je een ondernemend persoon die graag activiteiten organiseert? Geef je op als organisator en we nemen snel contact met je op voor een kennismakingsgesprek. 


Geef je op als vrijwilliger

Heb je vragen over vrijwilligerswerk?

Neem dan contact op met Evert van De Landgenoten:

evert@delandgenoten.be

 +32 485 60 60 37

De rol die ik wens op te nemen
Privacyvoorwaarden
<a href="/privacy">Ons privacybeleid kan u hier vinden.</a>