Lokale besturen met grond in eigendom

Heel wat steden, gemeenten, OCMW's en andere publieke actoren hebben landbouwgrond in eigendom. Deze publieke gronden bieden kansen voor duurzame landbouw gericht op de lokale markt. Lokale besturen kunnen zo bijdragen aan maar liefst negen verschillende duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, waaronder die rond voeding, klimaat, water en socio-economische doelstellingen.

Verschillende Vlaamse steden en gemeenten maken al plaats voor duurzame initiatieven op hun gronden. Hieronder vind je enkele inspirerende voorbeelden. Veel besturen bevoordelen projecten met een agro-ecologische inslag en nemen criteria zoals korte keten, sociale meerwaarde en ecologische duurzaamheid mee. Vaak hebben de initiatieven wel te kampen met onzekerheid over het gebruik van de gronden. Wil je als bestuur echt baanbrekend zijn, dan bezorg je de gebruiker-boer een gebruiksovereenkomst op lange termijn, liefst tot aan zijn of haar pensioen.

 

Geïnspireerd?

Hieronder vind je de manieren waarop De Landgenoten ondersteuning kan bieden. 

Trajectbegeleiding

Wil je je gemeentegronden inzetten voor concrete landbouwprojecten, maar weet je niet waar te beginnen? De Landgenoten biedt trajecten op maat aan. We onderzoeken samen het potentieel van de eigen gronden, ondersteunen de gemeente bij het ontwikkelen van een visie en gaan aan de slag om een concreet project te realiseren.

Meer info via contact@delandgenoten.be.

Zelf aan de slag

De Landgenoten ontwikkelde een roadmap voor lokale besturen om publieke landbouwgronden duurzaam in te zetten. Zo realiseer je stap voor stap een concreet project. De roadmap bevat onder andere een stappenplan, info over contractvormen en een leidraad voor het opstellen van criteria bij projectoproepen.

Gratis op aanvraag via contact@delandgenoten.be.

Het Ruralization-project van Access to Land

De Landgenoten was één van de 18 Europese partners in het Horizon2020-project Ruralization. Tijdens dit project werden kennis en expertise uitgewisseld binnen het overkoepelende Access to Land-netwerk. Aan het eind van het project werden drie rollen bepaald die lokale besturen kunnen opnemen in de transitie naar een eerlijker, duurzamer en gezonder voedselsysteem: eigenaar, regulator of facilitator.

Hier vind je meer informatie over het Ruralization-project en de drie rollen die een lokaal bestuur kan opnemen.