Koop een aandeel

Word landgenoot

Doe een gift

Steun een landgenoot

INVESTEER MEE IN GEZONDE LANDBOUW

Om boeren zekerheid over het gebruik van landbouwgrond te geven, koopt De Landgenoten in heel Vlaanderen landbouwgrond met geld van aandeelhouders en schenkers. Die landbouwgrond verhuren we loopbaanlang aan gepassioneerde bioboeren. 

Als je de missie van De Landgenoten wil ondersteunen, kan je aandeelhouder worden, een gift doen of je tijd schenken.

Aandelen kopen van De Landgenoten
Als je een aandeel koopt in de coöperatie, word je aandeelhouder en dus medebeheerder van de coöperatieve vennootschap. Je wordt uitgenodigd voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van de cvso. En je kan je aandeel eventueel op een later tijdstip terugnemen uit de coöperatie of verkopen.

Aandeelhouder worden

Een schenking doen aan De Landgenoten
Ook schenkingen aan Stichting De Landgenoten worden ingezet voor grondaankopen. Doe je een gift aan de stichting, dan doe je er afstand van. De overheid beloont giften aan erkende organisaties zoals de onze met een belastingvermindering van 45% (zodra jouw gift 40 euro of meer bedraagt, gecumuleerd per kalenderjaar.)

Een gift doen

Nalaten aan De Landgenoten
Wil je onze bioboeren meer ruimte geven, ook als je er niet meer bent? Dan kan je overwegen om De Landgenoten op te nemen in je testament. Zo investeer je in de toekomst van gezonde landbouw die werkt in harmonie met de natuur. Nalaten aan De Landgenoten is een prachtig gebaar dat bijdraagt aan een beter klimaat en een duurzamere planeet voor de komende generaties.

Nalaten aan De Landgenoten 

De boeren en projecten die we steunen

geld-gezocht

Sinds 2019 telen Kaat, Tom en Ona in Wommelgem biologische groenten, fruit en bloemen en verkopen deze producten met oogstaandelen (CSA). Hoewel ze onzeker zijn over het gebruik van de grond waarop ze boeren, investeerde het drietal veel energie in de aanplanting van hagen en een voedselbos. Gelukkig krijgen we nu de kans om voor hen een aanpalend perceel aan te kopen en hen wél grondzekerheid te bieden. We plannen een aankoop in drie delen. Van zodra de teller op 50% staat, kunnen we het eerste perceel aankopen. Zorg jij dat deze boeren vaste grond onder hun voeten krijgen?

Doel: 4,7 ha (3 percelen, klik op foto/kijk onderaan voor info)
10
https://www.delandgenoten.be/loofenbezen
257
geld-gezocht

Boeren Bas, Emma en Wannes telen samen zo’n 40-tal gewassen op 2,8 ha grond in Bevel (bij Nijlen). Deze grond is enkele jaren geleden aangekocht door een kennis om de boerderij uit de nood te helpen. Van bij de start leefde het idee om de grond nadien onder te brengen in een coöperatie zodat de grond als gemeengoed kan beheerd worden. De Landgenoten zet graag haar schouders onder dit project om de grond voor eeuwig voor bio te bestemmen.

Doel: 2,6 ha
22
https://www.delandgenoten.be/herdershof
113
geld-gezocht

Jon droomt van een divers en gemengd landbouwbedrijf met voornamelijk (pit)fruit, maar ook pluimvee en bewaargroenten. Hij wil zijn producten afzetten via een eigen hoevewinkel, lokale winkels, groothandel en sapproducenten. Samenwerken met gelijkgezinde collega’s is voor hem een must. Als het van Jon afhangt, dan genieten we binnen enkele jaren van een zelf gebottelde Ulbeekse appelcider van oude lokale appelrassen.

Doel: 8,5 ha
90
https://www.delandgenoten.be/project/kleinaart
73
aangekocht

Sinds 2018 beheert Davy vol enthousiasme het Vlinderveld, een zelfoogstboerderij voor groenten en kleinfruit op een dikke anderhalve kilometer van Zemst dorp. Davy teelt er op 1,2 ha grond, waarvan al 0,9 ha eigendom is van De Landgenoten. Een bijkomend stukje van 0,3 ha dat Davy gebruikt, is nu te koop en willen we uiteraard samen vrijkopen!

Doel: 0,3 ha
100
https://www.delandgenoten.be/vlinderveld
216
aangekocht

Boer Tim runt met occasionele hulp van zijn partner Lies al 9 jaar ’t Lekkerland, een zelfoogstboerderij op een landelijk stukje Klein-Brabant. Het koppel zorgde ervoor dat De Landgenoten eigenaar kon worden van hun 1,2 ha landbouwgrond. Dat betekent immers grondzekerheid voor hun hele loopbaan. De grond is aangekocht maar nog niet afbetaald.

Doel: 1,2 ha
100
https://www.delandgenoten.be/tlekkerland
200
aangekocht
In 2016 ging de 29-jarige Tuur vol enthousiasme aan de slag als bioboer in Mol. Samen met De Landgenoten kon hij een mooi stuk grond vlakbij Mol kopen. Omdat Tuur andere oorden opzoekt, boert er binnenkort een andere boer op deze grond! Wie dat wordt, ontdek je binnenkort op deze pagina of in onze nieuwsbrief.
Doel: 1,2 ha
100
https://www.delandgenoten.be/project/mol-achterbos
23
geld-gezocht

Jarno Claeys is een doorgewinterde biologische groente- en fruitboer die tot voor kort nooit zekerheid had over de gronden waarop hij teelde. Hij vond een geschikt bedrijf in Pittem om over te nemen, maar de investering voor de gebouwen en de landbouwgrond is dan weer te groot om alleen te dragen. Voor de aankoop van 2,5 ha landbouwgrond deed hij daarom beroep op De Landgenoten. De grond is verworven, maar nog niet afbetaald.

Doel: 2,5 ha
71
https://www.delandgenoten.be/jarno
90
geld-gezocht

Pepijn, Koen en Sophie vormen samen het team van Vark, een kleinschalige veehouderij in Nijlen. Dankzij de bereidwilligheid van een naburige stoppende boer om grond te verkopen, kan Vark groeien van een microveehouderij naar een gemengd bedrijf met eigen voederteelt. De Landgenoten zorgt daarbij voor grondzekerheid op lange termijn zodat investeringen in biodiversiteit mogelijk worden.

Doel: 2,6 ha
33
https://www.delandgenoten.be/vark
136
geld-gezocht

De Wassende Maan is een biodynamische boerderij gespecialiseerd in groententeelt. De boerderij bewerkt akkers op percelen in Deinze en Zulte en heeft 3,5 ha eigen land in Astene waarop de schuur, de kantoren en de biowinkel liggen. Er dient zich nu een aanliggend perceel van 2,8 hectare te koop aan. Voor De Wassende Maan betekent de extra grond een verdubbeling van de bewerkbare oppervlakte van hun site in Astene, waardoor ze ecologisch kunnen verdiepen.

Doel: 2,8 ha
69
https://www.delandgenoten.be/dewassendemaan
81
aangekocht

In de zomer van 2018 werd een mooi landbouwperceel in Kalmthout aangeboden aan De Landgenoten. Tom startte er met CSA-bedrijf Het Kruisbos. In het najaar van 2021 droeg Tom de boerderij over aan Joke Wouters. Joke droomde er al lang van om voltijds te boeren en voor Tom werd halftijds boeren in combinatie met zijn andere job te zwaar. Samen met Joke gaan we nu verder op zoek naar investeerders en donateurs die de grondaankoop helpen financieren.

Doel: 1,8 ha
100
https://www.delandgenoten.be/kruisbos
21
aangekocht

De boeren van BoerEnCompagnie evolueerden met hun kleine groenteboerderij(en) naar een stevig gemengd bedrijf dat met hun kippen, varkens en runderen kringlooplandbouw in de praktijk brengt. Dankzij de steun van aandeelhouders en schenkers, werkt BoerEnCompagnie op 6 ha Landgenotengrond die voor altijd biologische landbouwgrond blijft.

Doel: 6 ha
100
https://www.delandgenoten.be/boerencompagnie
95
aangekocht
Op 14 februari 2020 ontving stichting De Landgenoten een schenking van 8 ha landbouwgrond in Ichtegem van Geneviève. Met haar gift wou ze kost wat kost haar grond biologisch houden. Bioboeren Ruth en Renaat werken reeds meerdere jaren op deze gronden. Ruth teelt bloemen, Renaat voedergewassen voor zijn geitjes. Om de schenkingsrechten te betalen is stichting De Landgenoten op zoek naar 38.000 euro. Maak jij de droom van Geneviève mee waar?
Doel: 8 ha
100
https://www.delandgenoten.be/ichtegem
47
aangekocht

Een tijdje geleden investeerden De Landgenoten in de aankoop van een biologische hoogstamboomgaard in Vissenaken. Bij het begin van een nieuw seizoen lieten Dirk & Ann van Hoeve in de Zon weten dat het hen ontbreekt aan tijd om de fruitteelt en het onderhoud van de boomgaard erbij te nemen. Dus gingen De Landgenoten op zoek naar een nieuwe boer... en die hebben we gevonden. De dubbeldoel kalfjes van Hoeve In de Zon blijven nog wel grazen onder de hoogstambomen.

Doel: 1,7 ha boomgaard
100
https://www.delandgenoten.be/project/t-fruitratje
25
aangekocht

In 2015 toverden Peter en Joke een oude hoeve om tot gloednieuwe geitenboerderij Klavertroef. Toen in 2018 een aanpalend weiland te koop kwam, ontbrak het hen – na de recente grote investeringen - aan middelen om de grond zelf te kopen. Toch hebben ze deze extra ruimte broodnodig voor hun geiten. Dankzij de steun van vele Landgenoten en met steun van Greenpeace konden we de weide aankopen.

Doel: 1,07 ha weiland
100
https://www.delandgenoten.be/project/klavertroef
17
aangekocht

Michiel en David teelt groenten en een beetje kleinfruit voor hun CSA-deelnemers uit de buurt. En dat kan hij blijven doen dankzij De Landgenoten.

Het Wijveld en De Landgenoten sloegen in 2014 de handen in elkaar om het aangeboden perceel van 3,3 ha aan te kopen. Met succes, want de nodige middelen zijn binnen en dankzij de aankoop door De Landgenoten zal Michiel zijn bedrijf hier verder kunnen zetten. Dankzij de vele aandeelhouders kon De Landgenoten zelfs een extra aanpalend perceel van 1,8 ha aankopen. 

Doel: 5,1 ha
100
https://www.delandgenoten.be/project/wijveld
27

Veelgestelde vragen

Kan ik beter een aandeel kopen of een gift doen?

Je kunt op twee manieren bijdragen aan de grondaankopen van De Landgenoten. Door een aandeel te kopen voor €250, word je medebeheerder van onze coöperatie en word je jaarlijks uitgenodigd om deel te nemen aan onze Algemene Vergadering. Elk aandeel wordt volledig gebruikt om landbouwgrond aan te kopen. Je kunt je aandelen toewijzen aan een specifiek project.

Als je liever een gift doet, biedt dat ook voordelen. Voor Belgische schenkers komen giften vanaf €40 in aanmerking voor een belastingvermindering van 45%, bijvoorbeeld €450 terug bij een gift van €1000. Je ontvangt een fiscaal attest van de Koning Boudewijnstichting en kunt giften toewijzen aan specifieke projecten. Giften worden voor 90% gebruikt voor grondaankopen. 10% ervan gaat naar de werking.

Kortom, door aandelen te kopen word je mede-eigenaar en investeer je direct in grondbezit, terwijl een gift je belastingvoordeel oplevert en directe projectsteun biedt.