Een tijdje geleden investeerden De Landgenoten in de aankoop van een biologische hoogstamboomgaard in Vissenaken. Bij het begin van een nieuw seizoen lieten Dirk & Ann van Hoeve in de Zon weten dat het hen ontbreekt aan tijd om de fruitteelt en het onderhoud van de boomgaard erbij te nemen. Dus gingen De Landgenoten op zoek naar een nieuwe boer... en die hebben we gevonden. De dubbeldoel kalfjes van Hoeve In de Zon blijven nog wel grazen onder de hoogstambomen.

'Ik wil de landschappelijke, ecologische en culturele waarde van hoogstam bewaren'

Bram Steeno van 't Fruitratje heeft al ettelijke jaren ervaring in hoogstamboomgaarden en beheert nu de biologische boomgaard van De Landgenoten. In totaal beheert hij zo'n 7,5 hectare in de Haspengouw & Hageland, voornamelijk bij particulieren die in ruil voor een goed beheer van de bomen hun oogst afstaan. Bram: "Ik onderhoud alle soorten hoogstam: pruimen, kersen, appelen, peren, ... en laat een zestal schapen onder de bomen grazen. Ook enkele paarden, ezels en geiten van particulieren zorgen mee voor de begrazing.” 

De productie van Bram is uiteraard biologisch. “Maar met mijn bedrijf wil ik vooral de landschappelijke, ecologische en cultureel-historische waarde van hoogstamboomgaarden bewaren. Van de opbrengst laat ik sap, stroop en confituur maken die allemaal in de streek verkocht worden. Op termijn zie ik zeker ook ruimte om mijn kudde schapen uit te breiden." 

De voorliefde voor hoogstamboomgaarden heeft Bram met de paplepel meegekregen. “Mijn vader onderhoudt thuis al bijna 35 jaar onze boomgaard.” Daarmee groeide bij Bram ook zijn passie voor natuur. “Ik volgde cursussen bosbeheer & natuurbehoud. Maar daarmee kan je vaak enkel als vrijwilliger aan de slag; met hoogstam kan ik naast de zorg voor natuur er ook nog mijn boterham mee verdienen.” 

Vandaar ook de naam 't Fruitratje: “Officieel is het gekend als de eikelmuis, maar in de volksmond als het fruitratje”, legt Bram uit. “Helaas wordt dit schattige beestje bedreigd in zijn voortbestaan. Ik kies daarom resoluut voor extensieve fruitteelt om verdere uitkleding van ons landschap tegen te gaan en zo het fruitratje beschermen.”

'Ik maak er een echte biotoop van!'

Met de boomgaard van De Landgenoten gaat Bram een nieuwe uitdaging aan. Na het rooien van de oude boomgaard heeft een bioboer uit de streek er jonge hoogstambomen aangeplant. Trezeke Meyers, Boskoop, Berglander, Yesdens Klumpke, …, wel dertien verschillende soorten appelen en twee soorten peren. “Voor opbrengst zal ik nog wel enkele jaren moeten wachten, zeker met de vrieskou is een groot deel van de opbrengst dit jaar verloren.” Toch is Bram enthousiast: “Op dit stukje boomgaard heb ik dankzij De Landgenoten zekerheid. En op de natte stukken zie ik ruimte om een poel aan te leggen, ik wil ook heggen aanplanten op termijn. Ik maak er een echte biotoop van!”

fruitratje.wordpress.com

©TuRostro fotografie