Klavertroef
Het Kruisbos
BoerEnCompagnie
Het Mosterdzaadje
Vlinderveld CSA
't Fruitratje
Wijveld
Ruth & Renaat
Kleinaart - Jon Rouvrois
De Wassende Maan
Jarno Claeys
BoerEnCompagnie
Herdershof

 ONZE BIOBOERDERIJEN

Maak kennis met onze helden die jaar in jaar uit voor ons heerlijke voeding produceren en onze bodems verzorgen. Hun passie komt bovendien onze biodiversiteit en ons klimaat ten goede en brengt mensen in fijne netwerken samen op en rond het veld.

Drie boeren op Herdershof
geld-gezocht

Boeren Bas, Emma en Wannes telen samen zo’n 40-tal gewassen op 2,8 ha grond in Bevel (bij Nijlen). Deze grond is enkele jaren geleden aangekocht door een kennis om de boerderij uit de nood te helpen. Van bij de start leefde het idee om de grond nadien onder te brengen in een coöperatie zodat de grond als gemeengoed kan beheerd worden. De Landgenoten zet graag haar schouders onder dit project om de grond voor eeuwig voor bio te bestemmen.

Doel: 2,6 ha
0
https://www.delandgenoten.be/herdershof
113
Enkele boeren van De Wassende Maan in een serretunnel
geld-gezocht

De Wassende Maan is een biodynamische boerderij gespecialiseerd in groententeelt. De boerderij bewerkt akkers op percelen in Deinze en Zulte en heeft 3,5 ha eigen land in Astene waarop de schuur, de kantoren en de biowinkel liggen. Er dient zich nu een aanliggend perceel van 2,8 hectare te koop aan. Voor De Wassende Maan betekent de extra grond een verdubbeling van de bewerkbare oppervlakte van hun site in Astene, waardoor ze ecologisch kunnen verdiepen.

Doel: 2,8 ha
36
https://www.delandgenoten.be/dewassendemaan
81
Boeren van BoerEnCompagnie
geld-gezocht

De boeren van BoerEnCompagnie evolueerden met hun kleine boerderij(en) naar een stevig gemengd bedrijf met ook kippen, varkens en runderen. Vandaag kunnen ze kringlooplandbouw in de praktijk brengen. Om de grond niet uit te putten en verder te verduurzamen, wil BoerEnCompagnie een bijkomend stukje grond van 0,9 hectare verwerven.

Doel: 0,9 ha
76
https://www.delandgenoten.be/boerencompagnie
95
Jarno in zijn kraampje op de markt
geld-gezocht

Jarno Claeys is een doorgewinterde biologische groente- en fruitboer die tot nu toe nooit zekerheid had over de gronden waarop hij teelde. Hij vond een geschikt bedrijf in Pittem om over te nemen, maar de investering voor de gebouwen en de landbouwgrond is dan weer te groot om alleen te dragen. Voor de aankoop van 2,5 ha landbouwgrond doet hij daarom beroep op De Landgenoten.

Doel: 2,5 ha
15
https://www.delandgenoten.be/jarno
90
boer Jon
geld-gezocht
Jon droomt van een divers en gemengd landbouwbedrijf met voornamelijk (pit)fruit, maar ook pluimvee en bewaargroenten. Hij wil zijn producten afzetten via een eigen hoevewinkel, lokale winkels, groothandel en sapproducenten. Samenwerken met gelijkgezinde collega’s is voor hem een must. Als het van Jon afhangt, dan genieten we binnen enkele jaren van een zelf gebottelde Ulbeekse appelcider van oude lokale appelrassen.
Doel: 8,5 ha
21
https://www.delandgenoten.be/project/kleinaart
73
boer Renaat & bloemboerin Ruth
aangekocht
Op 14 februari 2020 ontving stichting De Landgenoten een schenking van 8 ha landbouwgrond in Ichtegem van Geneviève. Met haar gift wou ze kost wat kost haar grond biologisch houden. Bioboeren Ruth en Renaat werken reeds meerdere jaren op deze gronden. Ruth teelt bloemen, Renaat voedergewassen voor zijn geitjes. Om de schenkingsrechten te betalen is stichting De Landgenoten op zoek naar 38.000 euro. Maak jij de droom van Geneviève mee waar?
Doel: 8 ha
100
https://www.delandgenoten.be/ichtegem
47
wijveld
aangekocht

Michiel en David teelt groenten en een beetje kleinfruit voor hun CSA-deelnemers uit de buurt. En dat kan hij blijven doen dankzij De Landgenoten.

Het Wijveld en De Landgenoten sloegen in 2014 de handen in elkaar om het aangeboden perceel van 3,3 ha aan te kopen. Met succes, want de nodige middelen zijn binnen en dankzij de aankoop door De Landgenoten zal Michiel zijn bedrijf hier verder kunnen zetten. Dankzij de vele aandeelhouders kon De Landgenoten zelfs een extra aanpalend perceel van 1,8 ha aankopen. 

Doel: 5,1 ha
100
https://www.delandgenoten.be/project/wijveld
27
fruitratje
aangekocht

Een tijdje geleden investeerden De Landgenoten in de aankoop van een biologische hoogstamboomgaard in Vissenaken. Bij het begin van een nieuw seizoen lieten Dirk & Ann van Hoeve in de Zon weten dat het hen ontbreekt aan tijd om de fruitteelt en het onderhoud van de boomgaard erbij te nemen. Dus gingen De Landgenoten op zoek naar een nieuwe boer... en die hebben we gevonden. De dubbeldoel kalfjes van Hoeve In de Zon blijven nog wel grazen onder de hoogstambomen.

Doel: 1,7 ha boomgaard
100
https://www.delandgenoten.be/project/t-fruitratje
25
Davy tussen tomaten
aangekocht

Voorjaar 2018 moest Steven Desmet stoppen met het Vlinderveld omwille van gezondheidsredenen. De Landgenoten zochten en vonden gelukkige de geknipte kandidaat-overnemer. Davy zal het Vlinderveld in Zemst verderzetten.

Doel: 0,9 ha
100
https://www.delandgenoten.be/project/vlinderveld-csa
24
mosterdzaadje
aangekocht

In 2016 ging de 29-jarige Tuur vol enthousiasme aan de slag als bioboer in Mol. Zijn ultieme droom: een groot landbouwbedrijf dat voor de lokale gemeenschap biogroenten & dieren, een samentuin, een buurtwinkel, … voorziet. Helaas moest hij weg van de grond die hij bewerkte, een zware dobber voor een startende boer als Tuur. Gelukkig kon hij een mooi stuk grond vlakbij Mol kopen samen met De Landgenoten. Een klein begin van de grootse plannen voor het Mosterdzaadje.

Doel: 1,2 ha
100
https://www.delandgenoten.be/project/het-mosterdzaadje
23
boerencompagnie
aangekocht

Tom, Brecht & Ine werken in Heverlee samen aan een groot gemengd CSA-bedrijf met biologische groenten maar ook met fruitbomen, granen, aardappelen, bloemen, koeien, schapen, … wat de biodiversiteit van de hele omgeving ten goede komt. BoerEnCompagnie is een uniek project in Vlaanderen. Samen met De Landgenoten zoeken zij naar grond om hun plannen te realiseren. Na de aankoop van zo'n 3 ha voor de groenteteelt konden we opnieuw 2,1 ha kopen.

Doel: 5,1 ha
100
https://www.delandgenoten.be/project/boerenco-1
22
klavertroef
aangekocht

In 2015 toverden Peter en Joke een oude hoeve om tot gloednieuwe geitenboerderij Klavertroef. Toen in 2018 een aanpalend weiland te koop kwam, ontbrak het hen – na de recente grote investeringen - aan middelen om de grond zelf te kopen. Toch hebben ze deze extra ruimte broodnodig voor hun geiten. Dankzij de steun van vele Landgenoten en met steun van Greenpeace konden we de weide aankopen.

Doel: 1,07 ha weiland
100
https://www.delandgenoten.be/project/klavertroef
17
kruisbos
geld-gezocht

Een mooi landbouwperceel in Kalmthout werd te koop aangeboden aan De Landgenoten. Dus zochten en vonden we de geschikte boer. Tom Kockx start er met CSA-bedrijf Het Kruisbos. Nog hetzelfde seizoen konden Kalmthoutenaren er groenten oogsten van het veld. Samen met Tom gaan we op zoek naar investeerders en donateurs die de grondaankoop helpen financieren.

Doel: 1,8 ha
56
https://www.delandgenoten.be/kruisbos
21

 

Geef je boerderij een duurzame toekomst

Ben je op zoek naar een overnemer van je landbouwbedrijf? Of naar een financiële hefboom om een overname mogelijk te maken? Door samen te werken met De Landgenoten wordt de kost van de gronden gedragen door een grote groep mensen. Wij zoeken mee naar oplossingen opdat de bodemvruchtbaarheid die jij opbouwde, niet verloren gaat. En zo wordt boeren ook voor toekomstige generaties een haalbare kaart.

Lees meer over bedrijfsovernames

Hebben wij de grond die je zoekt?

Wil je starten als bioboer? Wil je je bedrijf uitbreiden of omschakelen naar bio? Zoek je grond of middelen? Wil je op de hoogte worden gebracht van gronden die ons worden aangeboden? Geef ons je zoekregio door. We helpen je graag verder.

Neem contact met ons op

ContacTformulier

Heb je vragen?

Tijdens weekdagen kan je ons op kantoor bereiken.

De Landgenoten

Regine Beerplein 1/E305

2018 Antwerpen

 

contact@delandgenoten.be
 

+32 3 286 92 77

Veelgestelde vragen

Wat kost het voor de boer om Landgenotengrond te huren?

Wij hanteren sinds 2020 de tarieven van de loopbaanpacht. Deze wordt berekend als volgt: niet-geïndexeerd K.I. van de grond x coëfficiënt van de landbouwstreek x 1,5. Gemiddeld genomen bedraagt de loopbaanpacht ongeveer 500 euro/ha/jaar.

Voor welke termijn loopt de overeenkomst tussen De Landgenoten en de boer?

Onze gebruiksovereenkomst geeft de boer de zekerheid dat hij of zij tot het einde van zijn of haar carrière op de Landgenotengrond kan werken.

Kan elke boer met De Landgenoten samenwerken?

Wie grond van De Landgenoten wil bewerken, vragen we:

- om gecertificeerd biologisch te werken
- aan te tonen dat hij of zij relevante ervaring en competenties heeft

- dat hij of zij een realistisch bedrijfsplan kan voorleggen

- dat hij of zij beschikt over een lokaal netwerk, of een netwerk kan opbouwen

- dat hij of zij een duurzaam landbouwproject uitbouwt met (deels) lokale afzet en met betrokkenheid t.a.v. de lokale gemeenschap.

Na kennismaking en advies van onze adviesgroep volgt een besluit of we met de boer in zee gaan. Verder vragen we om aandeelhouder te worden in onze coöperatie – met minstens 1 aandeel – en zo onze statuten, visie en missie mee te onderschrijven.

Waarom zou een boer de aankoop van landbouwgrond niet met zijn/haar eigen klantenkring regelen?

De aankoop en terbeschikkingstelling van landbouwgrond is een ingewikkelde materie die zwaar kan wegen op een kleine onderneming. Een overkoepelende organisatie die zich in dit thema specialiseert en begeleiding op maat voorziet, kan een grotere stabiliteit verzekeren, zowel voor de aandeelhouders als voor de boer. Het beheer hangt dan niet af van een paar personen maar wordt gedragen door vele organisaties. Bovendien kunnen ook mensen die niet rechtstreeks bij een boerderij aangesloten zijn, mee investeren. De Landgenoten hebben bovendien de kracht om gronden over generaties heen te bestemmen voor biologische landbouw. Ook wanneer de huidige klantenkring (of het huidige bedrijf) alweer verdwenen is.

Hebben ook bestaande boeren voordeel bij een samenwerking met De Landgenoten?

Ja, zeker. Als bestaande boer kan je dankzij De Landgenoten je bedrijf uitbreiden zonder grote financiële investeringen.

Hoe kan ik het landbouwproject van mijn voorkeur steunen?

Je kan via het formulier jouw aandelen of jouw gift toewijzen aan een specifieke crowdfunding. Zo weet de landbouwer van jouw voorkeur hoeveel mensen geïnvesteerd of gesteund hebben. Aandelen zonder projectvoorkeur hebben statutair dezelfde kenmerken als aandelen met een voorkeur. Ze worden allemaal geïnvesteerd in grondaankopen voor bioboeren. Voor elke gift van 10 euro aan een specifiek landbouwrproject gaan 1 euro naar de werking van De Landgenoten.