Klavertroef
Het Kruisbos
Mol, Achterbos
't Fruitratje
Wijveld
Ruth & Renaat
Kleinaart - Jon Rouvrois
De Wassende Maan
Jarno Claeys
BoerEnCompagnie
Herdershof
Vark
't Lekkerland
Vlinderveld CSA
Loof en bezen

De Landgenoten koopt landbouwgrond aan in heel Vlaanderen. Bij elke witte stip op de hierboven kaart hoort een boerderij die dankzij De Landgenoten kon starten, kon groeien of simpelweg met gerust hart kan voortbestaan.

 ONZE BIOBOERDERIJEN

Maak kennis met onze helden die jaar in jaar uit voor ons heerlijke voeding produceren en onze bodems verzorgen. Hun passie komt bovendien onze biodiversiteit en ons klimaat ten goede en brengt mensen in fijne netwerken samen op en rond het veld.

geld-gezocht

Jarno Claeys is een doorgewinterde biologische groente- en fruitboer die tot voor kort nooit zekerheid had over de gronden waarop hij teelde. Hij vond een geschikt bedrijf in Pittem om over te nemen, maar de investering voor de gebouwen en de landbouwgrond is dan weer te groot om alleen te dragen. Voor de aankoop van 2,5 ha landbouwgrond deed hij daarom beroep op De Landgenoten. De grond is verworven, maar nog niet afbetaald.

Doel: 2,5 ha
71
https://www.delandgenoten.be/jarno
90
geld-gezocht

Sinds 2019 telen Kaat, Tom en Ona in Wommelgem biologische groenten, fruit en bloemen volgens de principes van CSA. Hoewel ze onzeker waren over het gebruik van de grond waarop ze boerden, investeerde het drietal veel energie in de aanplanting van hagen en een voedselbos. Gelukkig krijgen ze nu de kans om een aanpalend perceel aan te kopen. Zorg jij dat deze boeren vaste grond onder hun voeten krijgen?

Doel: 4,7 ha
4
https://www.delandgenoten.be/loofenbezen
257
geld-gezocht

Boeren Bas, Emma en Wannes telen samen zo’n 40-tal gewassen op 2,8 ha grond in Bevel (bij Nijlen). Deze grond is enkele jaren geleden aangekocht door een kennis om de boerderij uit de nood te helpen. Van bij de start leefde het idee om de grond nadien onder te brengen in een coöperatie zodat de grond als gemeengoed kan beheerd worden. De Landgenoten zet graag haar schouders onder dit project om de grond voor eeuwig voor bio te bestemmen.

Doel: 2,6 ha
18
https://www.delandgenoten.be/herdershof
113
geld-gezocht

Sinds 2018 beheert Davy vol enthousiasme het Vlinderveld, een zelfoogstboerderij voor groenten en kleinfruit op een dikke anderhalve kilometer van Zemst dorp. Davy teelt er op 1,2 ha grond, waarvan al 0,9 ha eigendom is van De Landgenoten. Een bijkomend stukje van 0,3 ha dat Davy gebruikt, is nu te koop en willen we uiteraard samen vrijkopen!

Doel: 0,3 ha
93
https://www.delandgenoten.be/vlinderveld
216
geld-gezocht

Pepijn, Koen en Sophie vormen samen het team van Vark, een kleinschalige veehouderij in Nijlen. Dankzij de bereidwilligheid van een naburige stoppende boer om grond te verkopen, kan Vark groeien van een microveehouderij naar een gemengd bedrijf met eigen voederteelt. De Landgenoten zorgt daarbij voor grondzekerheid op lange termijn zodat investeringen in biodiversiteit mogelijk worden.

Doel: 2,6 ha
33
https://www.delandgenoten.be/vark
136
geld-gezocht

De Wassende Maan is een biodynamische boerderij gespecialiseerd in groententeelt. De boerderij bewerkt akkers op percelen in Deinze en Zulte en heeft 3,5 ha eigen land in Astene waarop de schuur, de kantoren en de biowinkel liggen. Er dient zich nu een aanliggend perceel van 2,8 hectare te koop aan. Voor De Wassende Maan betekent de extra grond een verdubbeling van de bewerkbare oppervlakte van hun site in Astene, waardoor ze ecologisch kunnen verdiepen.

Doel: 2,8 ha
69
https://www.delandgenoten.be/dewassendemaan
81
geld-gezocht

Jon droomt van een divers en gemengd landbouwbedrijf met voornamelijk (pit)fruit, maar ook pluimvee en bewaargroenten. Hij wil zijn producten afzetten via een eigen hoevewinkel, lokale winkels, groothandel en sapproducenten. Samenwerken met gelijkgezinde collega’s is voor hem een must. Als het van Jon afhangt, dan genieten we binnen enkele jaren van een zelf gebottelde Ulbeekse appelcider van oude lokale appelrassen.

Doel: 8,5 ha
29
https://www.delandgenoten.be/project/kleinaart
73
geld-gezocht

Boer Tim runt met occasionele hulp van zijn partner Lies al 9 jaar ’t Lekkerland, een zelfoogstboerderij op een landelijk stukje Klein-Brabant. Het koppel zorgde ervoor dat De Landgenoten eigenaar kon worden van hun 1,2 ha landbouwgrond. Dat betekent immers grondzekerheid voor hun hele loopbaan. De grond is aangekocht maar nog niet afbetaald.

Doel: 1,2 ha
99
https://www.delandgenoten.be/tlekkerland
200
aangekocht
In 2016 ging de 29-jarige Tuur vol enthousiasme aan de slag als bioboer in Mol. Samen met De Landgenoten kon hij een mooi stuk grond vlakbij Mol kopen. Omdat Tuur andere oorden opzoekt, boert er binnenkort een andere boer op deze grond! Wie dat wordt, ontdek je binnenkort op deze pagina of in onze nieuwsbrief.
Doel: 1,2 ha
100
https://www.delandgenoten.be/project/mol-achterbos
23
aangekocht

In de zomer van 2018 werd een mooi landbouwperceel in Kalmthout aangeboden aan De Landgenoten. Tom startte er met CSA-bedrijf Het Kruisbos. In het najaar van 2021 droeg Tom de boerderij over aan Joke Wouters. Joke droomde er al lang van om voltijds te boeren en voor Tom werd halftijds boeren in combinatie met zijn andere job te zwaar. Samen met Joke gaan we nu verder op zoek naar investeerders en donateurs die de grondaankoop helpen financieren.

Doel: 1,8 ha
100
https://www.delandgenoten.be/kruisbos
21
aangekocht

De boeren van BoerEnCompagnie evolueerden met hun kleine groenteboerderij(en) naar een stevig gemengd bedrijf dat met hun kippen, varkens en runderen kringlooplandbouw in de praktijk brengt. Dankzij de steun van aandeelhouders en schenkers, werkt BoerEnCompagnie op 6 ha Landgenotengrond die voor altijd biologische landbouwgrond blijft.

Doel: 6 ha
100
https://www.delandgenoten.be/boerencompagnie
95
aangekocht
Op 14 februari 2020 ontving stichting De Landgenoten een schenking van 8 ha landbouwgrond in Ichtegem van Geneviève. Met haar gift wou ze kost wat kost haar grond biologisch houden. Bioboeren Ruth en Renaat werken reeds meerdere jaren op deze gronden. Ruth teelt bloemen, Renaat voedergewassen voor zijn geitjes. Om de schenkingsrechten te betalen is stichting De Landgenoten op zoek naar 38.000 euro. Maak jij de droom van Geneviève mee waar?
Doel: 8 ha
100
https://www.delandgenoten.be/ichtegem
47
aangekocht

Een tijdje geleden investeerden De Landgenoten in de aankoop van een biologische hoogstamboomgaard in Vissenaken. Bij het begin van een nieuw seizoen lieten Dirk & Ann van Hoeve in de Zon weten dat het hen ontbreekt aan tijd om de fruitteelt en het onderhoud van de boomgaard erbij te nemen. Dus gingen De Landgenoten op zoek naar een nieuwe boer... en die hebben we gevonden. De dubbeldoel kalfjes van Hoeve In de Zon blijven nog wel grazen onder de hoogstambomen.

Doel: 1,7 ha boomgaard
100
https://www.delandgenoten.be/project/t-fruitratje
25
aangekocht

In 2015 toverden Peter en Joke een oude hoeve om tot gloednieuwe geitenboerderij Klavertroef. Toen in 2018 een aanpalend weiland te koop kwam, ontbrak het hen – na de recente grote investeringen - aan middelen om de grond zelf te kopen. Toch hebben ze deze extra ruimte broodnodig voor hun geiten. Dankzij de steun van vele Landgenoten en met steun van Greenpeace konden we de weide aankopen.

Doel: 1,07 ha weiland
100
https://www.delandgenoten.be/project/klavertroef
17
aangekocht

Michiel en David teelt groenten en een beetje kleinfruit voor hun CSA-deelnemers uit de buurt. En dat kan hij blijven doen dankzij De Landgenoten.

Het Wijveld en De Landgenoten sloegen in 2014 de handen in elkaar om het aangeboden perceel van 3,3 ha aan te kopen. Met succes, want de nodige middelen zijn binnen en dankzij de aankoop door De Landgenoten zal Michiel zijn bedrijf hier verder kunnen zetten. Dankzij de vele aandeelhouders kon De Landgenoten zelfs een extra aanpalend perceel van 1,8 ha aankopen. 

Doel: 5,1 ha
100
https://www.delandgenoten.be/project/wijveld
27

 

Geef je boerderij een duurzame toekomst

Ben je op zoek naar een overnemer van je landbouwbedrijf? Of naar een financiële hefboom om een overname mogelijk te maken? Door samen te werken met De Landgenoten wordt de kost van de gronden gedragen door een grote groep mensen. Wij zoeken mee naar oplossingen opdat de bodemvruchtbaarheid die jij opbouwde, niet verloren gaat. En zo wordt boeren ook voor toekomstige generaties een haalbare kaart.

Lees meer over bedrijfsovernames

Hebben wij de grond die je zoekt?

Wil je starten als bioboer? Wil je je bedrijf uitbreiden of omschakelen naar bio? Zoek je grond of middelen? Wil je op de hoogte worden gebracht van gronden die ons worden aangeboden? Geef ons je zoekregio door. We helpen je graag verder.

Neem contact met ons op

Contactformulier

Heb je vragen?

Tijdens weekdagen kan je ons op kantoor bereiken.

De Landgenoten

Regine Beerplein 1/E305

2018 Antwerpen

 

contact@delandgenoten.be
 

+32 3 286 92 77

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Wat kost het voor de boer om Landgenotengrond te huren?

Wij hanteren sinds 2020 de tarieven van de loopbaanpacht. Deze wordt berekend als volgt: niet-geïndexeerd K.I. van de grond x coëfficiënt van de landbouwstreek x 1,5. Gemiddeld genomen bedraagt de loopbaanpacht ongeveer 550 euro/ha/jaar.

Voor welke termijn loopt de overeenkomst tussen De Landgenoten en de boer?

Onze gebruiksovereenkomst geeft de boer de zekerheid dat hij of zij tot het einde van zijn of haar carrière op de Landgenotengrond kan werken.

Kan elke boer met De Landgenoten samenwerken?

Wie grond van De Landgenoten wil bewerken, vragen we:

- om gecertificeerd biologisch te werken
- aan te tonen dat hij of zij relevante ervaring en competenties heeft

- dat hij of zij een realistisch bedrijfsplan kan voorleggen

- dat hij of zij beschikt over een lokaal netwerk, of een netwerk kan opbouwen

- dat hij of zij een duurzaam landbouwproject uitbouwt met (deels) lokale afzet en met betrokkenheid t.a.v. de lokale gemeenschap.

Na kennismaking en advies van onze adviesgroep volgt een besluit of we met de boer in zee gaan. Verder vragen we om aandeelhouder te worden in onze coöperatie – met minstens 1 aandeel – en zo onze statuten, visie en missie mee te onderschrijven.

Waarom zou een boer de aankoop van landbouwgrond niet met zijn/haar eigen klantenkring regelen?

De aankoop en terbeschikkingstelling van landbouwgrond is een ingewikkelde materie die zwaar kan wegen op een kleine onderneming. Een overkoepelende organisatie die zich in dit thema specialiseert, kan een grotere stabiliteit verzekeren, zowel voor de aandeelhouders als voor de boer. Het beheer hangt dan niet af van een paar personen maar wordt gedragen door de hele organisatie. Bovendien kunnen ook mensen die niet rechtstreeks bij de boerderij aangesloten zijn, mee investeren. De Landgenoten hebben tot slot de kracht om gronden over generaties heen te bestemmen voor biologische landbouw. Ook wanneer de huidige klantenkring (of het huidige bedrijf) alweer verdwenen is.

Hebben ook bestaande boeren voordeel bij een samenwerking met De Landgenoten?

Ja, zeker. Als bestaande boer kan je dankzij De Landgenoten je bedrijf uitbreiden zonder grote financiële investeringen.

Hoe kan ik het landbouwproject van mijn voorkeur steunen?

Bij aankoop kan je via het aankoopformulier jouw aandelen toewijzen aan de grondaankoop van jouw keuze. Wil je liever een gift overmaken, dan raden we je aan om op onze website je gift aan te melden en je voorkeur voor een specifieke grondaankoop door te geven.