In 2015 toverden Peter en Joke een oude hoeve om tot gloednieuwe geitenboerderij Klavertroef. Toen in 2018 een aanpalend weiland te koop kwam, ontbrak het hen – na de recente grote investeringen - aan middelen om de grond zelf te kopen. Toch hebben ze deze extra ruimte broodnodig voor hun geiten. Dankzij de steun van vele Landgenoten en met steun van Greenpeace konden we de weide aankopen.

“Helemaal van nul begonnen”

Samen met Zita en Sibo, hun twee kinderen, hond Pipa en een 300-tal geiten wonen Peter en Joke tussen de velden in Scheldewindeke. Het is haast niet te geloven dat deze levendige boerderij enkele jaren geleden een oude, inactieve hoeve was. 

Peter groeide op als boerenzoon in Zwijnaarde, maar droomde ervan om samen met Joke op een kleinschalige en biologische manier zijn eigen landbouwbedrijf uit te bouwen. In 2003 kochten ze deze hoeve al om te wonen, maar gingen beiden uit werken. In 2015 besloten ze samen om hun carrière een nieuwe wending te geven, bouwden ze een gloednieuwe stal en kochten een tachtigtal lammetjes. Een jaar later konden de eerste geiten op Klavertroef gemolken worden. 

In 2017 investeerden Peter en Joke nog eens in een nieuwe ruimte voor thuisverwerking en sindsdien kan je in de hoevewinkel terecht voor huisgemaakte verse geitenkaasjes, rauwe geitenmelk, rijstpap, vlaai en de lekkerste kazen van collega-geitenkaasmakers. Daarnaast leveren ze het grootste deel van hun melk via de coöperatie aan andere gekende kaasmakers zoals Het Hinkelspel, Le Larry, Capra en Damse Mokke. “We zijn écht helemaal van nul begonnen. Daarom willen we elke stap die we nemen, bewust van bij het begin volledig goed doen. Maar we hebben er stilaan alle vertrouwen in dat we op de goede weg zijn”, aldus het ondernemende koppel.

“Liefde op het eerste zicht”

“Ooit zag ik een kudde ontsnapte geiten over een dak van een schuur wandelen. Dat was voor mij liefde op het eerste zicht”, vertelt Joke enthousiast. Peter, beaamt: “Geiten zijn enorm sociale en slimme dieren, en ze laten zich vooral niet in een hoekje drummen. Wij willen al onze geiten persoonlijk kennen. Eigenlijk moet je minstens een vierhonderdtal geiten houden om er als boer een volwaardig inkomen uit te halen. Maar daar kiezen we dus bewust niet voor.” Met gelegenheidsmarkten, schoolbezoeken, hoeveverkoop, … kunnen ze stilaan maar zeker als koppel werken naar een volwaardig inkomen.

Toch moeten ze ook blijven groeien... want zoals Peter het stelt 'laten de geiten zich niet in een hoekje drummen'. Nu lopen ze in een stukje bos en weiland dat aan de stal grenst. Met het nieuwe aanpalende perceel kan deze ruimte alvast verdubbelen. Dit is erg belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van de dieren. In de weides worden klaver en kruiden zoals smalle weegbree en chicorei gezaaid, om op natuurlijke wijze wormen te bestrijden en hun weerstand te verhogen.

“Gezonde en gelukkige geiten is onze prioriteit”

Dankzij dit weiland krijgen de geiten meer graasruimte en zullen ze op termijn ook meer eigen geteeld voeder kunnen eten. “Voor het algemene welzijn van onze dieren, willen we enkel topkwaliteit. Dat kunnen we alleen garanderen, als we ons eigen biologisch voeder kunnen telen,” legt Peter uit. “Voor de huidige veestapel zouden we hiervoor nog 10 à 15 hectare grond nodig hebben.” De prijzen van de landbouwgrond in de streek zijn echter zodanig hoog dat Klavertroef nog voor grote uitdagingen staat. Met vele Landgenoten en met de steun van Greenpeace konden we dit veelbelovende landbouwbedrijf alvast op de goede weg helpen.

Meer weten over Klavertroef? www.klavertroef.be.

 ©TuRostro Fotografie