Onze grondenzoektocht Tournée Aréale

De moeilijke toegang tot landbouwgrond vormt een van de belangrijkste drempels om een biologisch landbouwbedrijf te starten, uit te breiden, veilig te stellen of te verduurzamen. Met Tournée Aréale willen we de toegang tot grond voor boeren (m/v/x) vergemakkelijken.

Jaarlijks brengen we een groep lokale stakeholders bijeen rondom een of meerdere bioboeren die op zoek zijn naar grond. Na een lanceringsevenement, stomen we ze klaar voor een heuse grondenzoektocht. De boer brieft hen over zijn of haar noden en wij leggen haarfijn uit hoe de stakeholders te werk kunnen gaan om landbouwgrond te zoeken. Daarbij leren we aan hoe ze hun netwerk in de schaal kunnen leggen en hoe ze hun zoektocht het krachtigste naar buiten kunnen brengen.

Gedurende een aantal maanden wisselen we informatie en tips uit en gaan we aan de slag met concrete pistes die zich aandienen. We leren samen bij over de grondproblematiek en laten ons inspireren door duurzame initiatieven uit de streek. In een ideale wereld vinden we dankzij alle inspanningen de ideale grond voor de boer. Zelfs als we geen grond vinden, kan de boer na de Tournée rekenen op een sterker netwerk. Een netwerk dat weet dat deze boer grond zoekt.

Je wil boeren grond helpen zoeken

We organiseren jaarlijks een editie van Tournée Aréale. Die duurt ongeveer een half jaar, waarbij we een zestal keer samenkomen in één bepaalde regio. Aan de start van elke nieuwe grondenzoektocht in het kader van Tournée Aréale, lanceren we een oproep voor tijdelijke vrijwilligers. Wil je geen oproep missen, schrijf je dan zeker in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Zie je ergens landbouwgrond te koop, bekijk dan zeker dit artikel: Landbouwgrond te koop: waarop letten.

Je bent boer en je zoekt grond

Je kan je als bioboer ook opgeven voor Tournée Arealé. Je zal daarbij gedurende 6 maanden nauw met ons samenwerken om vrijwilligers aan te sturen, te activeren, om tips na te gaan en om in gesprek te gaan met potentiële verkopers van grond. We ontwikkelen communicatiemateriaal met jouw gezicht en verspreiden dat breed. Het is belangrijk dat je daarvoor openstaat. Denk je dat dit iets voor jou is? Dan kan je ons contacteren via contact@delandgenoten.be.

Zoek je grond maar wil je liever niet de Tournée Arealé weg opgaan? Weet dan dat je altijd je grondenzoektocht mag signaleren via dit formulier. We kunnen ook los van Tournée Aréale in een aantal gevallen een boer koppelen aan een landbouwperceel.

Draaiboek Tournée Aréale

In het kader van Tournée Aréale heeft De Landgenoten een draaiboek gemaakt dat het verloop van Tournée Aréale beschrijft. Het is opgesteld als een houvast voor vrijwilligers die een bioboer naar grond willen helpen zoeken. Het staat boordevol handige tips en tricks.

Ken je iemand die op zoek is naar landbouwgrond en wil je die persoon helpen in zijn of haar zoektocht, dan kunnen we het draaiboek met je delen. Het draaiboek moet je in staat stellen om zelf een Tournée Aréale te organiseren en zo een boer aan grond te helpen. Mail naar evert@delandgenoten.be. Hij zal met jou het draaiboek doornemen zodat je goed voorbereid van start gaat. Vermeld zeker voor welke boer of boerderij je het draaiboek opvraagt. 


Tournée Arealé 2020

Onze eerste editie van Tournée Arealé draaide rond 3 boeren/boerderijen: ’t Reigershof te Klemskerke, De Blauwe Spie te Noordschote, en Charlotte die als startende boerin grond zocht nabij Ruisbroek. We startten met de beste intenties aan de grondzoektocht. Helaas verhinderde de pandemie ons efficiënt samen met een groep aan de slag te gaan. We vonden uiteindelijk enkele percelen en plantten enkele zeer vruchtbare zaadjes. Toch zijn onderstaande boeren zijn nog steeds zoekende:

Mattias

  • Naam boerderij: De Blauwe Spie
  • Naam boer: Mattias
  • Zoekregio: Noordschote
  • Aantal hectare gezocht: 5 tot 10, eventueel stapsgewijs
  • Soort boerderij: groenten, kruiden, eetbare bloemen en granen

Mattias nam de biodynamische boerderij De Blauwe Spie over van vader Johan die het bedrijf bijna 30 jaar uitbouwde. Op zo’n 2 hectare teelt hij 80 soorten groenten en kruiden, volgens het Demeter-label. Mattias wil graag zijn bedrijf verder uitbouwen. Hij botst daarbij op de grenzen van de gronden die hij nu ter beschikking heeft. 

Meer over de grondenzoektocht van Mattias...

Renaat & Silke

  • Naam boerderij: ’t Reigershof cv
  • Naam boer(en): Renaat, Silke, Katrien, Hannes en Ann
  • Zoekregio: Klemskerke, De Haan en omstreken
  • Aantal hectare gezocht: 10
  • Soort boerderij: Geitenboerderij en kaasmakerij

’t Reigershof is een pionier in de biolandbouw. Het was de allereerste biologisch gecertificeerde geitenstal in Vlaanderen. Renaat werkt op 24 hectare land, waaronder 7 ha van De Landgenoten. ’t Reigershof zit in doorschakeling naar Biodynamische landbouw en zoekt 10 ha extra land om de voeders zelf in eigen regio te kunnen telen.