Onze grondenzoektocht Tournée Aréale

De moeilijke toegang tot landbouwgrond vormt een van de belangrijkste drempels om een biologisch landbouwbedrijf te starten, uit te breiden, veilig te stellen of te verduurzamen. Met Tournée Aréale willen we de toegang tot grond voor boeren (m/v/x) vergemakkelijken.

Jaarlijks brengen we een groep lokale stakeholders bijeen rondom een of meerdere bioboeren die op zoek zijn naar grond. Na een lanceringsevenement, stomen we ze klaar voor een heuse grondenzoektocht. De boer brieft hen over zijn of haar noden en wij leggen haarfijn uit hoe de stakeholders te werk kunnen gaan om landbouwgrond te zoeken. Daarbij leren we aan hoe ze hun netwerk in de schaal kunnen leggen en hoe ze hun zoektocht het krachtigste naar buiten kunnen brengen.

Gedurende een aantal maanden wisselen we informatie en tips uit en gaan we aan de slag met concrete pistes die zich aandienen. We leren samen bij over de grondproblematiek en laten ons inspireren door duurzame initiatieven uit de streek. In een ideale wereld vinden we dankzij alle inspanningen de ideale grond voor de boer. Zelfs als we geen grond vinden, kan de boer na de Tournée rekenen op een sterker netwerk. Een netwerk dat weet dat deze boer grond zoekt.

Je wil boeren grond helpen zoeken

We organiseren jaarlijks een editie van Tournée Aréale. Die duurt ongeveer een half jaar, waarbij we een zestal keer samenkomen in één bepaalde regio. Aan de start van elke nieuwe grondenzoektocht in het kader van Tournée Aréale, lanceren we een oproep voor tijdelijke vrijwilligers. Wil je geen oproep missen, schrijf je dan zeker in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Zie je ergens landbouwgrond te koop, bekijk dan zeker dit artikel: Landbouwgrond te koop: waarop letten.

Je bent boer en je zoekt grond

Je kan je als bioboer ook opgeven voor Tournée Arealé. Je zal daarbij gedurende 6 maanden nauw met ons samenwerken om vrijwilligers aan te sturen, te activeren, om tips na te gaan en om in gesprek te gaan met potentiële verkopers van grond. We ontwikkelen communicatiemateriaal met jouw gezicht en verspreiden dat breed. Het is belangrijk dat je daarvoor openstaat. Denk je dat dit iets voor jou is? Dan kan je ons contacteren via contact@delandgenoten.be.

Zoek je grond maar wil je liever niet de Tournée Arealé weg opgaan? Weet dan dat je altijd je grondenzoektocht mag signaleren via dit formulier. We kunnen ook los van Tournée Aréale in een aantal gevallen een boer koppelen aan een landbouwperceel.


Tournée Arealé 2020

Onze eerste editie van Tournée Arealé draaide rond 3 boeren/boerderijen: ’t Reigershof te Klemskerke, De Blauwe Spie te Noordschote, en Charlotte die als startende boerin grond zoekt nabij Ruisbroek. We startten met de beste intenties aan de grondzoektocht. Helaas verhinderde de pandemie ons efficiënt samen met een groep aan de slag te gaan. We vonden uiteindelijk enkele percelen en plantten enkele zeer vruchtbare zaadjes. Toch zijn onderstaande boeren zijn nog steeds zoekende:

Mattias uit Noordschote

Mattias wil graag de sterktes van zijn biologisch landbouwbedrijf verder uitbouwen. Hij botst daarbij op de grenzen van de gronden die hij ter beschikking heeft.

Meer over de grondenzoektocht van Mattias...

Boerin Charlotte

Charlotte uit Sint-Pieters-Leeuw

Beginnende boerin Charlotte zoekt grond in de buurt van Sint-Pieters-Leeuw om een bioboerderij op te starten.

Meer over de grondenzoektocht van Charlotte...