De Landgenoten zoekt aandeelhouders en schenkers voor maar liefst 8 boerderijen tegelijk. Alle op onze website vermelde gronden zijn aangekocht, maar deels met leengeld. Het is nu zaak om de financiering definitief rond te krijgen met giften en aandelengeld.

Het idee van De Landgenoten is heel simpel: als veel burgers elk een klein bedrag investeren, kunnen deze kleine bedragen samen een mooi stuk landbouwgrond financieren. Eens gefinancierd, blijft die landbouwgrond voor altijd in handen van De Landgenoten, die de grond voorgoed beschermt als landbouwgrond voor bio. Op die manier geven we grondzekerheid aan bioboeren en creëren we gezonde, klimaatvriendelijke en veerkrachtige bodems voor het voedsel van vandaag en morgen.

Voor welke boerderijen zoekt De Landgenoten momenteel nog financiering?

 • Vlinderveld (Zemst - 0,3 ha)
 • 't Lekkerland (Puurs - 1,2 ha)
 • Vark (Nijlen - 2,6 ha)
 • Herdershof (Nijlen - 2,6 ha)
 • De Wassende Maan (Astene - 2,8 ha)
 • Jarno Claeys (Pittem - 2,5 ha)
 • Kleinaart (Ulbeek - 8,5 ha)
 • Het Kruisbos (Kalmthout - 1,8 ha)

Hoe lopen de crowdfundings van De Landgenoten?

SSinds 2014 heeft de Landgenoten dankzij aandeelhouders en schenkers al 14 boerderijen en meer dan 20 boeren zekere grond gegeven. Alle gronden vermeld op onze website zijn aangekocht. Maar nog niet alle gronden zijn afbetaald.

 • We zijn dichtbij het afsluiten van de crowdfunding voor het Kruisbos: met 96% is er nog maar 4 procent te gaan! We hopen dan ook vurig dat mensen die boerin Joke een warm hart toedragen deze crowdfunding een laatste duwtje richting de eindmeet geven.
 • De crowdfunding voor het Vlinderveld is net opgestart, alsook die voor ‘t Lekkerland. De crowdfunding van ‘t Lekkerland loopt, eum, lekker, met al 39% op de teller. We bekijken met lokale vrijwilligers hoe we meer mensen kunnen bereiken en overtuigen. Ben je van de regio rond Puurs en wil je daarover meedenken en vervolgens acties opzetten? Meld je dan aan bij evert@delandgenoten.be.
 • Vark en Herdershof zitten respectievelijk op 23% en 13%. Beide zijn verbonden aan de Emiliushoeve, de zorgplek die straalt in Out of Office op VTM. Vark en Herdershof bieden de zorgvragers een plek waar ze zichzelf kunnen zijn en zichzelf kunnen ontwikkelen. Het zijn twee pareltjes van boerderijen die we heel graag huisvesten.
 • Voor De Wassende Maan kochten we 2,8 ha grond en 56% van het nodige geld is opgehaald. De Wassende Maan biedt korting op je aankopen als je mee de grond financiert. Een extra reden om mee te investeren als je klant bent of wil worden van deze prachtige biodynamische boerderij!
 • Ons eerste project in Limburg, De Kleinaart, staat op 26%. De teller van De Kleinaart gaat trager dan bij andere projecten, maar is ook veruit het grootste stuk grond dat we aankopen. Jon teelt zijn fruit en groenten op maar liefst 8,5 hectare grond en dat betekent dat we veel aandeelhouders zoeken. Jon beloont nog iedereen die voor De Kleinaart een aandeel koopt met een jaar lang korting in zijn hoevewinkel. Koop je regelmatig bij De Kleinaart, maar kocht je nog geen aandelen… waar wacht je op?
 • Voor Jarno Claeys is 49% van de financiering voor 2,5 ha grond binnen. Jarno verkoopt zijn groenten rechtstreeks aan de consument op wekelijkse markten in Brugge, Gent en Maldegem en blijft daar vurig praten over De Landgenoten en de grondproblematiek aan iedereen die het horen wil.

We hebben in 2021 en 2022 met zijn allen flink geïnvesteerd in landbouwgrond. Dat zie je aan de vele crowdfundings die momenteel lopen. Hartelijk dank aan alle aandeelhouders en schenkers die de aankopen mee mogelijk gemaakt hebben. We hopen nog meer mensen als aandeelhouder of schenker te mogen verwelkomen. Want samen pionieren we in dit boeiende domein van gemeenschappelijke gronden. Samen geven we boeren en boerinnen grote zekerheid over de gronden die ze bewerken. Samen leggen we een stevige basis voor warme gemeenschappen van producenten en consumenten, voor nu en in de toekomst.


Foto's door Lien Wevers