Verschillende Vlaamse biobloementelers springen mee op de kar om de crowdfundingactie van De Landgenoten te doen slagen. Met de crowdfunding wil De Landgenoten de schenkingsrechten financieren van de 8 ha biologische landbouwgrond die de organisatie eerder geschonken kreeg. Op deze gronden teelt geitenboer Renaat voer voor zijn dieren en bloementeelster Ruth bloemen. Samen met De Landgenoten schenken een tiental bloementelers nu een boeketje biobloemen aan ieder die 75 euro of 150 euro schenkt. Fijn voor de actie, goed voor het milieu!

Op Valentijnsdag mocht De Landgenoten 8 ha grond in ontvangst nemen van Geneviève (zie https://www.delandgenoten.be/nieuws/schenking-8-ha-doet-de-landgenoten-groeien). Met haar gift wou zij zeker stellen dat de grond voortaan altijd biologisch bewerkt wordt, ook als zij er niet meer is.

Om de schenkingsrechten te betalen, zette De Landgenoten een crowdfunding op. Vanaf vandaag zetten een tiental biobloementelers en twee floristen hun schouders mee onder de crowdfunding. Zij maken de actie mee bekend en schenken samen met De Landgenoten een boeketje bloemen aan iedereen die 75 of 150 euro schenkt.

Biobloemen puur geteeld

Biobloemen worden geteeld in volle grond zonder kunstmest of chemische gewasbescherming. Net zoals bij de teelt van voedingsproducten, investeren de bloementelers flink in het opbouwen van de natuurlijke vruchtbaarheid en weerbaarheid van de bodem. Onkruid verwijderen ze handmatig of met mechanische hulpmiddelen.  

Verse lokale biobloemen zijn beschikbaar vanaf maart tot oktober, afhankelijk van de weersomstandigheden. Ze bieden een prachtig alternatief voor gangbare snijbloemen die vaak geïmporteerd worden uit verre landen en waar vaak veel chemische bestrijdingsmiddelen mee gemoeid zijn.

Het assortiment biobloemen is heel divers, van tulpen en dahlia’s, over rozen en paasbloemen. Het seizoen bepaalt welke bloemen voorhanden zijn.

Meer weten over hoe biobloemen geteeld worden? Vind hier een schat aan informatie: https://biomijnnatuur.be/producten/bloemen.

Boeketje plukken of afhalen?

De bloementelers en floristen die de actie mee ondersteunen zijn verspreid over Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Het gaat om Loof en Bezen in Wommelgem, Bes & Bloem in Lokeren, Fleur-Couleur in Landegem, Rijk Bos Bloemen in Elene, Het Wijveld in Bloei in Destelbergen, florist Blommm in Gent, florist Flowers by Ollie in Lokeren, Goedinge in Afsnee, 't Plukgeluk in Heverlee/Bierbeek, De Kleur van Hier en Nu in Dilbeek, Duizendblad in Sint-Katherina-Lombeek en Bloom in Ichtegem.

Bij sommige telers kan je zelf je boeketje gaan plukken, bij andere kan je een klaargemaakt boeket afhalen. In deze lijst (hier klikken) ontdek je alle deelnemende telers en floristen en lees je ook op welke momenten je je bloemen kan gaan afhalen. De actie loopt nog tot eind juli 2020. Bloemen kunnen ook in augustus nog opgehaald worden.

Doe je mee? Voor een gift: https://www.delandgenoten.be/schenkeenbloemetje