Op Valentijnsdag 2020 mocht stichting De Landgenoten een schenking van 8 ha biologische landbouwgrond in Ichtegem ontvangen. De voormalige eigenares, Geneviève, wilde zeker zijn dat de gronden voor altijd biologisch bewerkt worden, ook als zij er niet meer is. Aangezien de stichting biolandbouw als absolute voorwaarde stelt en grond ter beschikking stelt aan boeren over generaties heen, is met deze schenking haar wens vervuld.

De bioboeren, Renaat en Ruth, die vandaag reeds werken op de geschonken grond, mogen rustig verder boeren op deze gronden voor de rest van hun loopbaan. Voorlopig blijft het vruchtgebruik van de gronden bij Geneviève: de bestaande pachtcontracten met de boeren blijven dus gewoon van kracht. Het team van De Landgenoten maakte intussen kennis met de boeren en verheugt zich op een lange samenwerking.

MAAK KENNIS MET RUTH EN RENAAT


Een genereuze gift voor biolandbouw

Geneviève kwam zelf als erfgename in het bezit van enkele familiegronden. Ze heeft al jaren een grote interesse in biologische landbouw – ze wou ooit zelf een cursus biolandbouw volgen toen er van Landwijzer nog geen sprake was. Telkens wanneer mogelijk, gunde ze de grond in haar bezit aan bioboeren. Zo kwam eerst geitenhouder Renaat Devreese op haar grond terecht en nadien ook bloementeelster Ruth. Geneviève volgt met grote interesse de werkzaamheden van beide boeren. Ze vindt het heerlijk om de bloemenpracht op het veld van Ruth te zien ontluiken en geniet van de heerlijke rauwmelkse geitenkaas van Renaat.

Nu Geneviève de 80 nadert, wil ze graag de zekerheid hebben dat de biologische landbouwgronden in haar bezit voor altijd biologisch bewerkt zullen worden. Daarom zocht ze een stichting die dat voor haar kan garanderen. Geneviève volgt De Landgenoten al enkele jaren en is ook aandeelhouder van de coöperatie. De stichting De Landgenoten bood haar de ideale oplossing: aangezien de stichting biolandbouw als voorwaarde stelt en landbouwgrond binnen de stichting volledig vrij is van de markt, besloot ze 8 ha biogrond te schenken. Uitgerekend op Sint-Valentijn mocht De Landgenoten de schenkingsakte van deze gulle gift ondertekenen. Een prachtmoment!

Bekijk de oproep van Geneviève

Geneviève

Een schenking brengt kosten mee: voor deze schenking moest De Landgenoten bijna 35.000 euro aan schenkingsrechten euro neertellen. Dat konden we dankzij de renteloze lening van enkele sympathisanten. We hebben nu een jaar tijd om die som* terug te betalen. Help jij de droom van Geneviève verzekeren met een gift?

* De Landgenoten wil graag 38.000 euro inzamelen: 34.710 euro aan schenkingsrechten en 3290 euro om onze werkingskosten te betalen.

Maak samen met Geneviève biolandbouw waar

DOE nu EEN GIFT voor biolandbouw

Projectvoorkeur

De cadeautjes worden per post opgestuurd. We voorzien minstens vier verzendmomenten: een eerste is gepland op 24 augustus. Net op tijd voor de eerste schooldag op voorwaarde dat wij je betaling hebben ontvangen.

De volgende verzenddagen zullen plaats vinden begin september, vervolgens eind september en begin oktober.

 

Dit cadeau is voor:

* Je hebt recht op een fiscaal attest vanaf een jaarbedrag van 40 euro. Dankzij de belastingvermindering van 45%, kost je bijdrage je dus ongeveer de helft. Het fiscaal attest wordt je automatisch toegestuurd in het begin van het volgende kalenderjaar.

* Je hebt recht op een fiscaal attest vanaf een jaarbedrag van 40 euro. Dankzij de uitzonderlijke belastingvermindering van 60% voor giften geschonken in 2020, kost je bijdrage je dus minder dan de helft. Het fiscaal attest wordt je automatisch toegestuurd in het begin van het volgende kalenderjaar.

Alle giften zijn welkom op het rekeningnummer van het Fonds Vrienden van De Landgenoten beheerd door de Koning Boudewijnstichting: BE10 0000 0000 0404 met gestructureerde mededeling 018/0300/00086. 

 

Ik steun
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen

Door dit formulier in te vullen, kan je ons vertellen aan welk project je je geld wenst te doneren. Je ontvangt van ons een bevestiging per e-mail met betalingsinstructies met de mogelijk om jouw gift online te betalen.

Indien de keuze van een project niet belangrijk is, dan kan je ook meteen je gift storten op het rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 van Fonds Vrienden van De Landgenoten beheerd door de Koning Boudewijnstichting met gestructureerde mededeling 018/0300/00086.

Hartelijk dank voor jouw steun aan biolandbouw!