Davy van het Vlinderveld Tim en Lies van 't Lekkerland hebben hun crowdfundingcampagne voor de aankoop van hun landbouwgrond succesvol afgerond. Dankzij de bijdragen van enthousiaste aandeelhouders en giften kunnen deze boeren blijven bijdragen aan duurzame landbouw en gezonde voeding in Vlaanderen.

Vlinderveld

Sinds 2018 leidt Davy met passie het Vlinderveld, een zelfoogstboerderij voor groenten en kleinfruit nabij Zemst. Davy werkt hard aan het verbeteren van de bodemgezondheid en biodiversiteit. Davy heeft 1,2 hectare grond ter beschikking, waarvan De Landgenoten eerder 0,9 hectare kon kopen. Dankzij de succesvolle crowdfunding kunnen we nu het resterende stuk van 0,3 hectare verwerven en Davy loopbaanlange zekerheid bieden over het gebruik van zijn volledige veld.

Davy’s transformatie van IT-er naar bioboer is opmerkelijk. Zijn passie voor permacultuur en kleinschalige landbouw leidde hem naar een carrière in de biologische landbouw. Onder zijn beheer is het Vlinderveld getransformeerd, met onder andere de aanplant van 70 bomen en de teelt van oude graanrassen voor bakkerij Broodnodig. ‘Het gaat vooral over hun meerwaarde op het veld,’ zegt Davy. ‘De teelt van lekkere, gezonde groenten blijft de hoofdzaak.’

Lees hier zijn portret

‘t Lekkerland

In Klein-Brabant beheren Tim en Lies sinds elf jaar 't Lekkerland. Toen de eigenaar hun veld van 1,2 hectare wilde verkopen, werd de toekomst van hun boerderij plots onzeker en contacteerden ze De Landgenoten. Samen met de hulp van aandeelhouders, donateurs en de steun en toewijding van vrijwilligers kochten we deze grond intussen vrij. Met een gebruiksovereenkomst van onbepaalde duur, aangeboden door De Landgenoten, kunnen Tim en Lies nu met een gerust hart doorgaan met hun werk.

Tim en Lies startten hun boerderij uit een passie voor ecologische duurzaamheid. 't Lekkerland bedient inmiddels 210 eters en werkt volledig biologisch, waarbij de natuur zoveel mogelijk zijn werk doet. ‘Alles wat we doen is erop gericht de bodemvruchtbaarheid te verbeteren,’ vertelt Tim. De bodem staat dan ook centraal in hun aanpak. Ze gebruiken methoden zoals het toevoegen van bentoniet om de watercapaciteit van de bodem te verhogen en het inzaaien van groenbemesters voor bodemrust en herstel.

Lees hier hun portret

Waarom samen kopen?

De succesvolle crowdfundingsacties voor Davy en 't Lekkerland tonen de kracht van gemeenschapssteun voor duurzame landbouw. Enthousiastelingen kunnen bijdragen aan onze broodnodige missie door aandeelhouder te worden van De Landgenoten of door een gift te doen – in beide gevallen kan je je geld toewijzen aan een specifieke grondaankoop. Samen zorgen we ervoor dat biologische landbouwgrond in Vlaanderen behouden blijft en dat bioboeren als Davy, Tim en Lies hun waardevolle werk kunnen voortzetten.


Ook bijdragen aan onze grondaankopen voor bioboeren? Ontdek hier hoe.