De Landgenoten wenst al haar coöperanten, schenkers en vrijwilligers een warm eindejaar en een sensationeel 2023. Ons cadeautje voor jullie? Vijf prachtige kerstkaartjes die je kan sturen aan je naasten.

Ontving je geen kaartjes, maar ben je wel aandeelhouder, vrijwilliger of deed je dit jaar een gift? Oeps! Mogelijks zijn je adresgegevens fout in onze systemen! Geef ons zeker een seintje op contact@delandgenoten.be en dan bekijken we waar het misging.

Zoek je zelf nog een cadeau? Dan hebben we voor jou een overzicht van toffe, duurzame geschenken. 

Potplanten

Bloemen verwelken, maar potplanten blijven bestaan! Schenk een kamerplant en breng wat groen in het leven van je ontvanger! Gebruik stekjes van eigen planten of kies voor bioplantgoed. Planten oppotten in oude potten, vazen of mokken maakt het cadeau authentieker en persoonlijker. Als je ontvanger niet zo'n groene vingers heeft, kies dan voor cactussen of andere vetplanten, omdat die niet veel aandacht nodig hebben.

Plasticvrije verzorgingsproducten

Kopen, kopen, kopen! Tijdens de kerstperiode bestormen we met z’n allen de winkelstraten en webshops. Dat leidt tot overconsumptie en een overvloed aan CO2-uitstoot. Kortom, het is niet goed voor het klimaat. Maar mensen die graag consuminderen, hebben nog steeds enkele basisverzorgingsproducten nodig. Gelukkig kan je vandaag de dag in je plaatselijke biowinkel een ruim assortiment aan milieu- en huidvriendelijke producten terugvinden. Alle biopunten vind je op www.biomijnnatuur.be.

Uitwisbaar notitieschrift

Traditionele notitieboekjes voor eenmalig gebruik zijn papierverspilling en dus kwamen verschillende bedrijven met een oplossing: uitwisbare notitieboekjes. Het zijn schriften met dezelfde eigenschappen als een whiteboard. Zo kan je eindeloos schrijven en weer wissen. Met een app kan je belangrijke notities scannen en bewaren op je telefoon of in de cloud bewaren. Een online zoektocht naar “uitwisbaar notitieboek” brengt je bij een aantal producenten.

Een cadeau-aandeel van De Landgenoten

Een aandeel van de Landgenoten onder de kerstboom leggen? Dat kan! Met een Landgenoten-cadeau-aandeel ter waarde van 250 euro kan De Landgenoten zo’n 50 vierkante meter landbouwgrond aankopen en over de generaties heen bestemmen voor biologische landbouw. Je aandeel vertaalt zich dus in een een extra stukje gezonde grond waarop bioboeren voor altijd heerlijk voedsel kunnen verbouwen!

Zelfgemaakte koekjes of confituur

Als je graag een echt persoonlijk geschenk geeft, kan je zelf aan het bakken of koken gaan. Zelfgemaakte koekjes, cake, brownies, confituur, allemaal een gegarandeerd succes! Iets uit het hart waar je tijd en moeite in hebt gestoken is zoveel waard. Een bijkomend voordeel is dat geschenken om op te eten altijd in de smaak vallen en niet eeuwig in huis rondslingeren. Verpak de koekjes in een mooi vintage blik of in een weckpot, zodat mensen de verpakking kunnen hergebruiken voor cadeaus voor anderen of om zelf dingen in te bewaren. 

Ervaringen en diensten

Geef iemand een moment voor zichzelf met een cadeaubon voor een kapsalon, sauna, museum of bioscoop. Of geef een cadeaubon voor een dienst in de toekomst die je zelf kan leveren. Stel bijvoorbeeld voor om een keertje te koken, een avondje te babysitten of kijk naar wat je zelf goed kan. Kan je bijvoorbeeld goed naaien, bied dan aan om wat herstellingen uit te voeren!

Tweedehandsspullen

Ook in tweedehandswinkels kan je geweldige geschenken vinden. Wil je iemand z’n cadeau zelf laten kiezen? Koop dan een cadeaubon voor een tweedehandswinkel, zoals de Kringwinkel. Snuisteren in het aanbod van een kringloopwinkel is leuk en je vindt er unieke spullen die een tweede leven krijgen.

Cadeaubon voor een goed doel naar keuze

Met een Goodgift koop je een bon die je ontvanger kan doneren aan een goed doel! Jij kiest het bedrag en de ontvanger van je Goodgift kiest vervolgens naar welk goed doel de donatie gaat - een goed doel dat hem nauw aan het hart ligt. Goodgift geeft zichtbaarheid aan een heleboel verenigingen en stichtingen met een groot maatschappelijk belang, zoals De Landgenoten. Daar kunnen jij en je ontvanger enkel warm van worden.

De film "Quand les hirondelles s'en vont"

Sébastien Pins is de regisseur van “Quand les hirondelles s’en vont”, een aangrijpende kortfilm die een koppel portretteert aan het einde van hun leven als boer. Het is een sterk verhaal vol tederheid dat meermaals in de prijzen viel. Regisseur Sébastien Pins geeft met de film extra zichtbaarheid aan De Landgenoten door onder andere ons logo te afficheren. Om zijn volgende film te helpen financieren, verkoopt hij nu de film “Quand les hirondelles s’en vont” op DVD en USB voor 30 euro. Een ideaal eindejaarsgeschenk voor iedereen die van de boerenstiel houdt! Je kan ook gewoon een vrije bijdrage leveren voor de financiering van zijn volgende film.

Je geschenk duurzaam verpakken

Heb je het perfecte cadeautje gevonden? Dan is het tijd om in te pakken! Ecologisch inpakken is een kwestie van zo weinig mogelijk wegwerpmateriaal te gebruiken of ervoor te kiezen materialen te hergebruiken, zoals oude verzenddozen, krantenpapier of zelfs textiel. Versieren kan met natuurlijke materialen die je zelf bijeen kan zoeken in het park, zoals mooie gedroogde herfstbladeren.