Vrijwilliger VincentVincent Deleu is een ambassadeur-vrijwilliger bij De Landgenoten. Hij zet zich actief in om onze beweging en onze missie uit te dragen door ons te vertegenwoordigen op lokale infoavonden, beurzen en andere happenings.

Wie is Vincent Deleu, vrijwilliger bij De Landgenoten?

Vincent Deleu is 64 jaar, gehuwd, heeft 3 kinderen en 4 prachtige kleinkinderen. Hij heeft verschillende ondernemingen gerund, in de horeca- en evenementensector, de immobiliënsector en de uitvaartsector. Intussen is hij al enkele jaren op pensioen. Hij woont te Zwijndrecht in een huis met een grote tuin. Daarin gaat hij samen met zijn echtgenote Carina zoveel mogelijk ecologisch aan de slag. Hij houdt ervan met de neus in de buitenlucht en met de handen in de aarde te zijn.

Vertrouwd met het boerderijleven

Vincent kwam al als kind in aanraking met het boerderijleven. Zijn ouders hadden een pluimveebedrijf. Hij bracht daardoor veel tijd buiten door. Zijn echte fascinatie voor de natuur en de boerenstiel kwam pas echt naar boven toen hij de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela wandelde. Hij vertelt: “Ik wandelde gans alleen door de natuur, door velden, weilanden, bossen en wouden. Ik sliep vaak in kloosters waar ik in ruil voor een slaapplaats vaak in de gemeenschappelijke tuin werkte. Ik kwam ook regelmatig terecht op boerderijen. Ik kreeg zoveel respect voor mensen die op het land werken. Boeren werken verschrikkelijk hard. Ze staan op het veld met het krieken van de dag en gaan heel lang door, vaak tot ‘s nachts.

Leren over duurzaamheid en duurzame initiatieven

Na zijn spirituele reis naar Compostela, bezocht hij verschillende boeren en ook boerderijen in gans België, Frankrijk en Nederland. Hij merkte hoe moeilijk het is om als boer in Vlaanderen te starten of uit te breiden en hij verdiepte zich tegelijkertijd in allerlei thema’s als de bodem, permacultuur, samentuinen, natuurbehoud... Hij sloot zich aan bij de lokale afdeling van Velt vzw, waar hij na een tijdje voorzitter werd en later ook in de Raad van bestuur en het directiecomité zou zetelen. Hij kreeg meer en meer sympathie voor de groene gedachte en wilde meer leren over duurzaamheid en duurzame initiatieven. Het was Leen Laenens, voorzitter van VELT vzw die hem wees op het bestaan van De Landgenoten en dat de thematiek van De Landgenoten hem wellicht erg zou liggen.

Als vrijwilliger een verschil maken voor boeren

In 2015 volgde Vincent onze opleiding voor ambassadeur-vrijwilligers en sloot zich vol enthousiasme aan als vrijwilliger. En hij is ook aandeelhouder. Hij gelooft sterk in De Landgenoten als een oplossing voor boeren en een duurzamere landbouw. Hij vindt het belangrijk dat de grondenproblematiek tot in iedere huiskamer geraakt en dat mensen geïnformeerd zijn, zodat ze op basis van die kennis ook anders kunnen handelen. Dat hij onbezoldigd werkt voor De Landgenoten, vindt hij een voordeel: “Momenteel werk ik zo’n 4 à 5 dagen per maand voor De Landgenoten. Het is fijn dat ik een vrijblijvend engagement kan aangaan bij De Landgenoten. Werken voor De Landgenoten is geen verplichting, want ik sta niet op de loonlijst. Ik handel vanuit een sociaal engagement en kan daarbij zelf bepalen hoe hard ik me kan en wil inzetten.


Wil je net als Vincent iets betekenen voor de boeren van vandaag en de voedselproductie van morgen? Jaarlijks organiseren we vormingen voor geroutineerde en nieuwe ambassadeurs, zodat je ons met voldoende bagage kan vertegenwoordigen. Meer weten, kijk dan op www.delandgenoten.be/geef-jouw-tijd