Op zaterdag 2 juli kwamen vrijwilligers, professionelen en andere geïnteresseerden van de agro-ecologische beweging samen om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en een reeks interessante workshops te volgen. Vijf organisaties van de beweging, De Landgenoten, Solidagro, Wervel, FIAN en Boerenforum, namen het initiatief en konden terecht op de prachtige locatie van zelfpluktuin Rawijs in Lochristi.

De eigenaars van Rawijs, Alex en Linda Floré-Boone, ontvangen ons in hun serre. Ze startten ooit als azaleakwekers, maar door de hoge werkdruk, de lage prijzen en het teveel aan chemische stoffen stapten ze in 2012 over op biologische groenteteelt. Ze werden daarnaast lid van het ‘Community Supported Agriculture’-netwerk, kortweg CSA-netwerk. Bij de landbouwbedrijven van dat netwerk dragen de deelnemers mee het risico van de boerderij door aan de start van het seizoen een jaaraandeel te kopen. Met dit jaaraandeel kunnen ze genieten van wat het veld dat jaar oplevert. Bij Rawijs komen de deelnemers zelf oogsten op het veld.

vrijwilliger trefdagDe trefdag start met een inleiding over agro-ecologie via een geslaagd samenspel tussen boer Alex en Koen Dhoore van het opleidingscentrum Landwijzer. Alex vertelt over zijn bedrijf, de omschakeling en de CSA-gemeenschap. Koen wijst telkens op de achterliggende principes van agro-ecologie. Zo wijst Koen onder meer op het delen van kennis onderling, op de erkenning van de kennis en expertise van de boer zelf, op het streven naar een ecosysteem, op het zoeken naar lokale oplossingen voor lokale problemen en het afwijzen van een one-fits-all-aanpak enzovoort.

Na de rondleiding en lunch kunnen we kiezen uit drie workshops. In een daarvan toont Alex zijn tot landbouwmachines omgebouwde rolstoelen en hoe dieren, planten en feromoonvallen worden ingezet om ongewenste insecten te bestrijden in de serre. De aanwezigen steken zelf een handje toe en wieden onkruid tussen de wortels en bonen. Ook gaan ze aan het druiven dieven, waarbij net als bij de tomatenplant de plant sterker wordt door de scheuten uit de oksels te verwijderen. Wie vaker wil meehelpen op het veld, op tal van locaties in Vlaanderen, kan zich inschrijven voor een of meer meewerkdagen van de Landbouwbrigades, een initiatief van FIAN Belgium, Wervel en Solidagro.

Een andere groep volgt een geleide brainstorm rond het thema bewegingsopbouw, dus hoe we de agro-ecologische beweging kunnen versterken. Waar zitten de grootste noden als het gaat over mensen bereiken met ons agro-ecologisch verhaal? Wat zorgt voor impact en welke taal wenden we daar best voor aan? Er komen veel goede ideeën naar boven en er wordt flink gediscussieerd.

oogstmoment trefdag

De derde workshop richt zich op structurele verandering: invloed uitoefenen op het politieke landbouwbeleid. Coöperatie De Landgenoten kaart de knelpunten van beleid en wetgeving aan, die de toegang tot landbouwgrond voor boeren en boerinnen bemoeilijkt. De Landgenoten nodigt iedereen uit om steden en gemeentes te sensibiliseren over de grondenproblematiek en warm te maken voor een ecologisch en sociaal grondenbeleid. De Landgenoten voorziet een vorming voor wie zich hieraan wil wagen. Ook FIAN Belgium en Boerenforum nodigen vrijwilligers uit om hun stem te laten horen tijdens de volgende zitting van het proces in de zaak Huts. Huts, topman van Katoennatie, kocht 450 hectare publieke landbouwgrond van het Gentse OCMW onder de prijs.

De dag eindigt met een symbolisch oogstmoment, waar we samenkomen om te praten over wat ons geïnspireerd heeft. Want delen van kennis is kennis vermenigvuldigen.


Met dank aan Paul Beghin, vrijwilliger bij Wervel en De Landgenoten, voor zijn bijdrage aan deze tekst. Foto's door Jeroen Watté & Laura Egerickx.


Zelf vrijwilliger worden bij De Landgenoten? Stuur een mailtje naar evert@delandgenoten.be en we zoeken samen welke rol bij je past.

Meer over vrijwilliger worden