Een lokaal bestuur zou zich niet alleen moeten ontfermen over de afzet van lokaal geproduceerde voeding, maar ook over de productie. Dat is de boodschap van onderzoeker Hans Vandermaelen en van VVSG. Spijker je kennis snel bij dankzij deze webinar en onderzoek de kansen voor jouw gemeente in een lerend netwerk.

Er is al veel inkt gevloeid over voedselbeleid in crisistijden.

Toch durven we jou extra inspiratie aanbieden. In deze webinar van VRP (https://www.vrp.be/activiteit/postcoronatalk-4) stelt onderzoeker Hans Vandermaelen de vraag waarom lokale besturen zich sinds kort wel buigen over de afzet maar niet over de voedselproductie. Voor hem ligt daar een belangrijke rol voor ruimtelijke planners.

Corona onderlijnt het belang van lokale, ecologisch verantwoorde voedselproductie, ook in het belang van sociaal kwetsbare groepen.

Ondertussen ontfermden een aantal steden en gemeenten zich tijdens de afgelopen weken inderdaad over nieuwe manieren om lokale producten aan de man te brengen. VVSG lijstte verschillende initiatieven hier op.

Wil je verder gaan en ook productie ondersteunen, dan is het lerend netwerk van VVSG een mooie kans. Hou de VVSG-nieuwsbrief in de gaten (inschrijven via website www.vvsg.be). Je komt er te weten hoe je als lokaal bestuur toegang tot grond voor boeren kan bevorderen.