Op maandagavond 12 september kan je in basisschool De Sterrendaalders luisteren naar bioboer Pepijn. Pepijn werkt in een Nijlense kleinschalige veehouderij. Hij zal praten over de plaats van vitale en duurzame veehouderij in Vlaanderen. Hij wordt bijgestaan door Evert van coöperatie en stichting De Landgenoten.

Veel van onze landbouwgrond wordt gebruikt om dierenvoeder op te telen. Landbouw en overbegrazing veroorzaken op vele plekken erosie, waardoor gebieden onbruikbaar worden. Is er nog een plek voor duurzaam vlees in de economie van de toekomst? Pepijn vertelt over wat hij mooi vindt aan veehouderij en de kracht van kringlooplandbouw. Hierbij bespreekt hij de pijnpunten in de veehouderij en de manier waarop hij met zijn bedrijf Vark hiervoor oplossingen zoekt.

Bioboeren zoals Pepijn zorgen voor gezonde voeding. Tegelijkertijd beschermen ze onze bodem, onze biodiversiteit en ons klimaat. Voor veel (bio)boeren is het echter zeer moeilijk om betaalbare en beschikbare landbouwgrond te vinden in Vlaanderen. Grond is schaars en duur. Voedsel produceren is niet aantrekkelijk. De Landgenoten stelt zich luidop de vraag: wie zal er binnen tien jaar voor ons voedsel zorgen? Evert deelt de analyse van De Landgenoten en en onze mogelijke oplossing.

Over de sprekers

Pepijn volgde een opleiding biodynamische landbouw aan het Nederlandse Warmonderhof. Hij werkte verschillende jaren als natuurbeheerder bij Natuurpunt, tot hij de kans kreeg om het team van Emiliushoeve en Vark te vervoegen. Zijn passie ligt zowel bij kleinschalige veehouderij als bij het beheer van natuurgronden door begrazing. Evert werkt als bewegingsmedewerker bij Stichting De Landgenoten. Naast het organiseren van evenementen om nieuwe aandeelhouders en schenkers te zoeken, houdt Evert zich vooral bezig met Vlaanderen duidelijk te maken dat er een probleem is met onze landbouwgrond.

Info en inschrijven

  • Locatie: basisschool De Sterrendaalders (Mallekotstraat 43, 2500 Lier)
  • Datum en tijd: maandag 12 september, van 20 tot 22 uur
  • Prijs: gratis
  • Inschrijven: inschrijven kan door een mailtje te sturen naar evert@delandgenoten.be