Iedereen wil gezond eten maar verliest door de veelheid aan adviezen, dieetvoorschriften en berichten over wat goed of gezond is algauw het culinaire noorden. Er worden ook veel onnauwkeurige en vaak ronduit foute beweringen gedaan over voedsel - je wil al die 'foodfluencers' niet te eten geven. 

Tim Spector is hoogleraar genetische epidemiologie aan King’s College in London. Hij spitte de hele voedingswetenschap door op zoek naar betrouwbare kennis over ons eten en onze eetgewoonten en schreef daar al kritische boeken over. In 'Opgelepeld' gooide hij enkele jaren geleden zijn net wijd uit om hele en halve onwaarheden in de oceaan van voedselwijsheden weg te vangen. In Het 'Food for Life Kookboek' vertaalt hij nu de inzichten van jaren onderzoek en experimenten naar aantrekkelijke en voor de gewone thuiskok haalbare recepten.

Spector hanteert zes basisprincipes waar je ook als beginnende kok een houvast aan hebt: eet dertig planten per week, eet de regenboog, kies je eiwitten, ga voor gefermenteerd voedsel, eet op tijd en let op met fabrieksvoedsel. En dat levert lekkers op als aspergerisotto, bietenhummus,  polyfenolensalade of chocolade-olijfoliemousse.

"Zelfs eeneiige tweelingen verwerken eenzelfde maaltijd soms heel anders. Vergeet dus al die dieetadviezen die uitgaan van gemiddelden uit bevolkingsonderzoek."

In de inleiding geeft hij de wetenschappelijke basisprincipes mee en doorprikt hij enkele van de meest gehoorde misvattingen. Hij zet grote vraagtekens bij de vermeende behoefte om ons de hele dag door te hydrateren en waarschuwende uitroeptekens bij de verkettering van vetten, koolhydraten, calorieën of gluten en bij de verheerlijking van vis, biovoeding of stappentellers.

Het Foof for Life Kookboek
Tim Spector hanteert zes basisprincipes voor zijn gerechten. Foto: Het Food for Life Kookboek

 

Voedsel is bijzonder complex net als ons lichaam en het bijbehorende microbioom. Elke maaltijd bevat tienduizenden stoffen die op nog grotendeels onbekende manier interageren met elkaar en ons lichaam. Naast het grote maar grotendeels nog ongekende belang van het microbioom benadrukt hij de grote genetische en metabolische verschillen tussen individuen. Zelfs eeneiige tweelingen verwerken eenzelfde maaltijd soms heel anders.

Vergeet dus al die dieetadviezen die uitgaan van gemiddelden uit bevolkingsonderzoek. Wantrouw ook alle voedsel met een verpakking waarop staat hoe gezond het wel is - meestal is het dat juist niet. Weet wat je eet en verwen jezelf met een portie van Spectors kookboek.