In de hangmat, op de trein, onder de notenboom of in het Droogdokkenpark met zicht op de Schelde. Daar kan je ons, de collega's van De Landgenoten, vinden met een goed boek. Nu onze eerste collega met vakantie is vertrokken en ook de rest uitkijkt naar wat rust: welke boeken lonken naar hen deze zomer? 

De tip van Elise: 'Guinguettes à gogo' van Sybil Van Torre

win

In Frankrijk vind je langs rivieren en trage wegen ‘guinguettes’. Dat zijn typisch Franse zomerbars, waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje, geproduceerd in eigen regio. De guinguettes zijn een typisch onderdeel van de Franse cultuur. De Gentse Sybil Van Torre reisde door Frankrijk en maakte een boek met de 70 leukste guinguettes van Parijs tot Bordeaux.

Waarom is het het ideale zomerboek? 
In België plukt de schrijfster haar groenten op De Landgenoten-grond, bij Het Wijveld in Destelbergen. Bij de selectie van de guinguettes vergeet ze de ecologische insteek niet. Zo staat er in het boek ook het verhaal van een bioboer die in de zomermaanden op zijn terrein een guinguette openhoudt. De gerechten zijn uiteraard gemaakt met hetgeen hij zelf op het veld teelt. Alleen al in het boek bladeren geeft je goesting om naar Frankrijk te trekken. Je voelt, proeft, ruikt en hoort de krekels, het water, het Franse getater, de eenvoudige produits du terroir. Vaut le détour!

Mijn favoriete leesplek? 
Ik kreeg een hangmat voor mijn verjaardag. Me dunkt dat die uitgetest moet worden deze zomer. 

Win 'Guinguettes à gogo'. Stuur je gegevens naar contact@delandgenoten.be. Een onschuldige hand trekt begin augustus de winnaar. 

De tip van Lien: 'Oroppa' van Safae el Khannoussi

'Oroppa' vertelt een verhaal vanuit het perspectief van verschillende personages wiens leven op de een of andere manier aangeraakt werd door de kunstenares Salomé Abergel. Oroppa – Maghrebijns Arabisch voor Europa – toont op die manier een stukje Europa – dat van migranten jong en oud – dat anders vaak onzichtbaar blijft. “Oroppa gaat over hoe macht mensen dingen kan laten doen waarvan ze niet wisten dat ze ertoe in staat waren. En over degenen die weigeren nog deel te nemen aan dat systeem”, aldus de jury van de Libris Literatuur Prijs. 

Waarom is het het ideale zomerboek? 
Door de vele flarden levens waar je in mee wordt genomen is het geen evident boek om tussendoor te lezen, je neemt er best je tijd voor om je te laten onderdompelen.

Mijn favoriete leesplek?
Wanneer het warm weer is vind je mij met een boek aan het Droogdokkenpark in Antwerpen — voor dit boek misschien ook wel heel toepasselijk, zo dichtbij het Eilandje en Red Star Line museum, van waar heel wat mensen vertrokken op zoek naar een ander leven.

De tip van Jorunn: 'De Mierenkaravaan' van Mariken Heitman

Boerin Kiek kweekt samen met vrijwilligers groenten in ‘de tuin’, iets tussen een grote moestuin en een kleine groenteboerderij in. Daar bewaakt ze een broos ecologisch evenwicht. Dan gebeuren er twee dingen die dat evenwicht dreigen te verstoren: er verschijnt een haas in de tuin en bij Kiek wordt MS vastgesteld. Mariken Heitman is een biologe en dat merk je aan haar bijzondere schrijfstijl. Ze verweeft de gebeurtenissen en de omgeving waarin ze plaatsvinden tot een echt ecosysteem. 
 
Waarom is het het ideale zomerboek? 
De inhoud is niet echt strandvakantie-materiaal en het taalgebruik vraagt hier en daar een fris hoofd. Maar de beschrijvingen van de tuin geven veel goesting om met je handen in de grond te gaan zitten wroeten. Ook zomers!  
 
Mijn favoriete leesplek?
De comfortabele touwstoeltjes op ons terras, met de sprinkhanen in het ongemaaide gazon op de achtergrond.  

De tip van Jorid: 'Een tevreden leven, 60 jaar zelfvoorzienend leven.' van Helen en Scott Nearing

Helen en Scott wonen in New York. Tijdens het interbellum voelen ze dat hun vredelievende visie niet getolereerd wordt op de universiteit waar Scott als econoom werkt. In 1932 verhuizen ze naar het platteland. In Vermont kopen ze voor 1.100 dollar een vervallen boerderij met 26 hectare land, bouwen zelf hun huis uit steen en leven bijna volledig zelfvoorzienend gedurende de daaropvolgende 60 jaar. In dit boek vertellen ze hoe ze dit leven uitbouwden.
 
Waarom is het het ideale zomerboek? 
De stad ontvluchten en zelfvoorzienend leven op het platteland? Ik vermoed dat dit de droom is van velen. Helen en Scott Nearing déden het effectief. Ze wilden niet meer afhankelijk zijn van wat het kapitalisme voorschrijft. Ze hekelen de bewerkte voedingsmiddelen in de winkels, het opgejaagde leven dat een voltijdse job met zich meebrengt en het verlies aan connectie. Klinkt herkenbaar, en toch is dit boek al 55 jaar oud.
Helen en Scott bepaalden zelf hun tempo. Ze ‘werkten’ dagelijks een halve dag en deden met de andere helft waar ze zin in hadden. Ze leefden sober, gezond en vol rijkdom, op het ritme van de seizoenen, omgeven door natuur en gevuld met zelfbeschikkingsrecht. Helen en Scott haalden de gezegende leeftijd van respectievelijk 92 en 100 jaar. Een boek om bij weg te dromen, uit te leren en te koesteren. En ook om een existentiële crisis te ontwikkelen en vol twijfel over je eigen levenskeuzes de herfst en winter in te duiken.
 
Mijn favoriete leesplek?
De tuin, de sofa en de trein.

De tip van Stijn: 'Wild plukken' van Yvet Noordermeer

wild plukken

Met dit boek leer je om de meest voorkomende eetbare wilde planten te herkennen en te gebruiken. Opgelet, want écht wildplukken mag in Vlaanderen alleen op privéterrein en met toestemming. Ik gebruik het boek dus om uit te vissen of de planten die spontaan in onze tuin beginnen te groeien ook eetbaar zijn. Tot nu toe al gemaakt: brandnetelsoep, magnoliasiroop en allerlei pesto’s en salades van groene bladeren zoals vogelmuur, hondsdraf, weegbree, look-zonder-look.
 
Waarom is het het ideale zomerboek?
Sinds we dit boek in huis hebben, laat ik de brandnetels in de tuin gewoon gedijen. Ze zijn vanaf nu deel van de moestuin en gaan af en toe in de soep. Minder onkruid wieden is meer tijd om van de zomer te genieten en het is een fijne kennismaking met planten die ik wel kende van ziens, maar niet van naam.
 
Mijn favoriete leesplek?
We verhuizen deze zomer en dus hebben we vanaf dan ook een nieuwe tuin. Ik kijk nu al uit naar een warme zomeravond onder de notenboom met een boek. De geur van een notenboom zou een afstotende werking hebben op muggen. Ik hoop dat het klopt.

De tip van Petra: 'De haas met de amberkleurige ogen' van Edmund de Waal

De schrijver vertelt het waargebeurde verhaal van een verzameling Japanse kleinoden die hij op een gegeven moment erft van een oom. Het familie-epos begint ergens aan het einde van de 19de en speelt zich grotendeels af in Europa. Als lezer volg je een familiespoor in Wenen en in Parijs, en geraak je helemaal ondergedompeld in een mondaine wereld die helemaal in elkaar stuikt tijdens de twee wereldoorlogen. De familie is joods en familiebezittingen worden door Duitse bevelhebbers ingepalmd. De Japanse kleine sculptuurtjes ontspringen de dans en komen bij de schrijver terecht, die de lezer ook een stukje Japanse cultuur meegeeft. 

Waarom is het het ideale zomerboek?
Hou je van geschiedenis, kunst, echt gebeurd, Parijs… dan is dit een boek om je helemaal in te verliezen. Ik heb het al twee keer gelezen maar neem het deze zomer gerust nog eens ter hand omdat het zo rijk is.

Mijn favoriete leesplek?
In de tuin of in de hangmat. Zalig!