Het Nederlandse bedrijf Farm Brothers bakt overheerlijke biologische koekjes en bestemt een % van haar omzet voor ... De Landgenoten!

Het biologische koekjesmerk Farm Brothers werd in 2015 opgericht door de jonge ondernemers Teyler Padberg en Herman Insinger, en nam zich van bij de start voor om zich in te zetten voor een betere aarde. In Nederland steunen ze reeds langer onze zusterorganisatie Stichting Grondbeheer. Nu de ondernemers ook de Belgische markt aanboren, willen ze graag ook in België een deel van de winst duurzaam investeren. Via Stichting Grondbeheer kwamen ze De Landgenoten op het spoor.

Farm Brothers redt per doos koekjes een stukje biologische landbouwgrond ter grootte van een koekje. Hoog nodig, vinden de ondernemers zelf, want de VN luidt al langer de alarmklok over het verlies aan vruchtbare grond door het gebruik van pesticiden en kunstmest. Dankzij biologische landbouw kan het bodemleven weer terugkomen, wordt de bodem weerbaarder tegen erosie, neemt ze meer water op én absorbeert ze meer koolstof, wat klimaatverandering helpt afremmen. Dat is voor Farm Brothers voldoende reden om biologische landbouwgrond te beschermen.

Het afgelopen jaar redde Farm Brothers met hun biologische koekjes al negenhonderd vierkante meter aan landbouwgrond. Die hoeveelheid willen de ondernemers minstens verdrievoudigen. Teyler Padberg, mede-oprichter: “Ons team houdt heel erg van lekkere koekjes en combineert deze passie met impactvol werk voor een betere planeet. Natuurlijk red je de wereld niet door een biologisch koekje te eten, maar het is wel een heel goed begin en we bewijzen dat we ook in België het verschil kunnen maken.”

Farm Brothers maakt met hun aanpak én hun verpakking consumenten bewust van het belang van een gezonde bodem en geeft ze een makkelijke manier om hieraan bij te dragen. Zo hopen de ondernemers dat de transitie versnelling krijgt.

Padberg: “Het is noodzakelijk dat de duurzame voedseltransitie in hoog tempo wordt doorgezet. Wij leveren hier, in samenwerking met stichting De Landgenoten, een structurele bijdrage aan. Het doel is om – in lijn met de doelen uit de Green Deal - duizenden hectaren in Europa om te zetten naar biologische landbouw, zodat we de volgende generatie een gezondere aardbodem mee kunnen geven.”

Alle Farm Brothers koekjes worden gemaakt door het Belgische familiebedrijf Jules de Strooper in Ieper. De koekjes worden gemaakt van 100% haver-, spelt- en roggemeel en bevatten uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Ze worden in België verkocht door Delhaize, Albert Heijn en Bio-Planet.

www.farmbrothers.com