Recent tekende De Landgenoten de aankoop-verkoop-belofte voor de gronden voor De Kleinaart, het gemengd bedrijf met focus op fruitteelt van Jon. Het is winter maar toch is Jon volop gestart. Van het voormalige fruitteeltbedrijf wil hij een gemengd bedrijf maken waar een grote moot fruitteelt gepaard zal gaan met groenteteelt en kippen. In zijn toekomstige hoevewinkel zal hij zijn eigen groente, fruit en cider verkopen, naast producten van andere bioboeren. Grootse plannen zijn het, waar De Landgenoten maar wat graag grond voor wil financieren. En grootse plannen, die voer je uit stap voor stap.

Jon is nu aan het snoeien in de perenboomgaard. Hij heeft gemerkt dat de bodem in de boomgaarden voldoende kalium en fosfor bevat maar nood heeft aan stikstof. Daarom plant hij tegen eind februari bloedmeel te strooien dat voornamelijk uit stikstof bestaat. Zo krikt hij op natuurlijke wijze de bodemvruchtbaarheid op.

boomgaard met hond Wolf

Aangezien schimmelziektes als schurft kunnen overleven in de winter in afgevallen bladeren en takken, worden de bladeren en takken nu geklepeld zodat ze zo snel mogelijk worden verteerd door het bodemleven. Een preventieve aanpak, zo eigen voor de biologische sector.

De woelmuizen hebben afgelopen tijd kans gezien om zich te vermenigvuldigen: tijd voor een schoffelbeurt. Jon is nu op zoek naar een schoffelmachine om de strook onder de bomen te schoffelen vanaf het voorjaar. Zo krijgen de woelmuizen niet meer vrij spel onder de grasmat en kunnen ze beter bejaagd worden door roofvogels, wezels en hermelijnen. Biologisch telen is ook samenwerken met de natuur, dat wordt hier wel duidelijk.

Voor de groenteteelt heeft Jon een tunnelserre besteld waar hij tomaten, komkommers en aubergines wil gaan telen. Ook het plant- en zaaigoed werd besteld. Zie je zijn plannen groeien?

winter in de boomgaard

Terwijl de winter nog even rust geeft op het veld, neemt Jon ook de tijd om de nodige paperassen in te vullen: verzekeringen, vergunningen... En om contacten te leggen met biologische telers uit de buurt om samen te werken.

En zo schiet Jon uit de startblokken. Mooi toch?

www.kleinaart.be

Wil jij ook de gronden van De Kleinaart mee financieren? Word Landgenoot en koop een aandeel of doe een gift voor Jon.