Naast groentekweker is Davy Agten van het Vlinderveld in Zemst nu ook paddenstoelenkweker. Begin juli nam hij Coflab over, waar hij oesterzwammen kweekt op Mechels koffiegruis.
“Elke keer als ik Coflab binnenstap voel ik kriebels in mijn buik”, vertelt Davy. “Voor mij is het een nieuw hoofdstuk met veel mogelijkheden. Ik was al lang gefascineerd door mycelium en heb er veel boeken over. Dat ik ze nu ook echt circulair kweek is geweldig.”
Coflab ontstond drie jaar geleden, met ondersteuning van stad Mechelen. Stefan Van Ouytsel en Berit Van den Bussche begonnen oesterzwammen te kweken op koffiegruis en startten ook een Biofablab, waarin ze onderzoeken hoe je nieuwe materialen kan maken van organische reststromen uit horeca, landbouw en voedingsindustrie. Mycelium leent zich bijvoorbeeld als alternatief voor piepschuim.
Davy verkocht al langer deze Mechelse oesterzwammen op verschillende markten. “Omdat oprichters Stefan en Berit tijd nodig hebben voor andere circulaire projecten vroegen ze of ik interesse had om de kwekerij over te nemen. Ja, dus! Ik vind niet alleen het product heel fascinerend, maar ook de locatie is geweldig. Werfheide is een voormalig industriepand waar circulaire startups elkaar inspireren. En het grote pluspunt: ik kan er ook een koeling plaatsen om mijn groenten te bewaren en te wassen en in de toekomst kan ik er mogelijk een opkweekserre zetten. Voor het Vlinderveld is het een oefening in efficiëntie en dus ook een stap vooruit.”

Proeven? Dat kan hier:
- markt Mechelen: Grote Markt, zaterdag 8 tot 13 uur
- boerenmarkt Zemst, Het Schom, Schom 8, Zemst, woensdag 16 tot 19 uur
- verpakkingsvrije winkel Kabas, Keizerstraat 17, Mechelen
- vegan restaurant Funky Jungle, Onder-Den-Toren 7, Mechelen
Van koffiegruis naar oesterzwammen in vijf stappen
1. Koffiegruis ophalen
Een keer per week haalt Coflab het koffiegruis op bij vier Mechelse horecazaken, Natuurpunt en het Facilitair Bedrijf.
2. Kweekzakken klaarmaken
Samen met wat krijt, de vliesjes van koffiebonen en mycelium (de schimmels waaruit de zwammen kunnen groeien) gaat het koffiegruis in plastic zakken met gaatjes in.
3. De donkere kamer
De kweekzakken hangen eerst een viertal weken in het donker op kamertemperatuur, tot ze helemaal ‘wit’ zien.
4. De vochtige kamer
Daarna gaan ze naar een vochtige kamer, waar er een luchtvochtigheid van 85% in. De oesterzwammen groeien nu flink. Elke dag passeert Davy even om de volgroeide exemplaren te oogsten.
5. Uitspreiden op het veld
Als een kweekzak bijna geen oogst meer oplevert, wordt hij buitengehangen. De oesterzwammen die dan komen piepen, zijn voor eigen consumptie. Daarna worden de blokken substraat op Davy’s veld uitgespreid als mulch en organisch materiaal voor (klein)fruit en groenten.