Van 24 tot en met 31 mei trekt de Kruiwagenmars van het Nederlandse Zundert naar Brussel. Daar zullen zo’n honderd deelnemers bij Eurocommissaris Frans Timmermans pleiten voor betere en vitalere bodems als oplossing voor de grote uitdagingen van vandaag. Haal jij je kruiwagen ook van stal voor deze mars?
 

Kruiwagenmars

Van CO2 en stikstof tot water, biodiversiteit, gezondheid en klimaatverandering: boeren, burgers en overheden staan vandaag voor enorme uitdagingen. In de verhitte discussies over deze thema’s zitten landbouw en natuur elkaar soms in de weg – en dat terwijl de oplossing voor al deze problemen aan (of onder) onze voeten ligt: de bodem. Wat als we deze beschouwen als de sleutel tot een duurzame toekomst? Dat is waar de Kruiwagenmars voor pleit: tonen dat iedereen wint bij een gezonde bodem – boeren, burgers, bestuurders.

De mens en zijn cultuur zijn sterk verbonden met de bodem, staat duidelijk in het manifest van de Kruiwagenmars te lezen. De bodem is een complexe wereld van stoffen en organismen die in evenwicht samenhangen, maar voor ons vaak onzichtbaar is. Achteruitgang van bodemkwaliteit heeft echter directe gevolgen voor de voedselkwaliteit en onze gezondheid. Daarom is het belangrijk om te investeren in een vitale bodem en aandacht te besteden aan een goede verzorging en beleid, zodat we onszelf en de volgende generaties gezond kunnen voeden.

Ook De Landgenoten is daar veel mee bezig. Ook wij vinden het belangrijk om oog te hebben voor de complexiteit van de bodem en de rol die deze speelt in ons voedselsysteem en voor onze gezondheid. Wij willen daarom mee streven naar een duurzame landbouw die rekening houdt met de bodemkwaliteit, en dat doen we door landbouwgrond te kopen en deze voor altijd voor biologische landbouw te bestemmen. Dat de Kruiwagenmars 24 mei langs het Wilaardenhof in Loenhout passeert (waar we De Landgenoten kort zullen voorstellen) en 30 mei langs Vlinderveld CSA in Zemst, waar bioboer Davy op grond van De Landgenoten werkt, is natuurlijk fijn. Davy zal die dag vertellen hoe hij en De Landgenoten bodemzorg centraal stellen. 

Vind jij ook dat onze bodem meer liefde verdient? Haal dan je (versierde?) kruiwagen van stal en sluit je tussen Zundert en Brussel aan bij de Kruiwagenmars (de route vind je hier). Ook op 31 mei ben je welkom om de laatste kilometers van de mars mee te wandelen. Als er 100 mensen in Brussel aankomen zal Eurocommissaris Frans Timmermans de marslieden immers warm ontvangen om te luisteren hoe we uitdagingen zoals CO2, stikstof, water en klimaat kunnen aanpakken met een betere bodemzorg. Zorg jij mee voor een bloeiende toekomst?

Meer info vind je hier.