Wist je dat er in Vlaanderen zo’n 53.000 ha landbouwgrond in handen is van lokale overheden? Stel je voor wat er mogelijk is als we die publieke gronden inzetten voor duurzame, lokale voedselvoorziening!
De Landgenoten voor publieke gronden!
De Landgenoten kreeg begin dit jaar een kortlopende erkenning als omgevingsvereniging. Daarmee kunnen we lokale besturen inspireren, adviseren en begeleiden in het duurzaam beheer van hun publieke gronden. Want hoewel veel lokale besturen wel willen, botsen ze vaak op praktische obstakels.
Daarom stelden we een helder aanbod samen, volledig op maat van steden en gemeenten die aan de slag willen met hun gronden. Hiervoor bouwen we op de kennis die we hebben opgebouwd na meer dan tien jaar beheer van de eigen gronden, en op de expertise van onze partners in Wallonië en in het buitenland.
We bieden ondersteuning in allerlei vormen en maten.
💡 Vormingen over goed beheer van publieke landbouwgronden.
💡 Ondersteuning bij het inventariseren van de publieke gronden op het grondgebied.
💡 Begeleiding bij het ontwikkelen van een visie – met inspraak van boeren, burgers en andere betrokkenen
💡 Ondersteuning bij het opstarten van een concreet agro-ecologisch project.
Indien gewenst neemt de Landgenoten de grond in erfpacht en zorgen we zelf voor de opstart van duurzame landbouwinitiatieven.
Hoe kan jij helpen?
📣 Help mee onze missie verspreiden!
Je vindt ons volledige aanbod terug op Gemeente voor de Toekomst, het netwerk van Bond Beter Leefmilieu dat lokale besturen ondersteunt bij hun duurzame ambities.
👉 Ben je actief in je gemeentebestuur? Ken je een geëngageerde ambtenaar, schepen of raadslid?
Trek iemand aan de mouw, stuur het aanbod door en help publieke grond inzetten voor een duurzame toekomst!
Meer weten?
Ook de webpagina voor publieke grondeigenaren kreeg een update. Hier vind je inspirerende voorbeelden en kan je inschrijven voor onze gloednieuwe nieuwsbrief specifiek voor lokale besturen!