Voorjaar 2018 moest Steven Desmet stoppen met het Vlinderveld omwille van gezondheidsredenen. De Landgenoten zochten en vonden gelukkige de geknipte kandidaat-overnemer. Davy zal het Vlinderveld in Zemst verderzetten.

DavyVan IT naar permacultuur

Zijn interesse voor permacultuur en passie voor kleinschalige, duurzame landbouw, zette Davy, een 36-jarige IT-er uit Mechelen, ertoe aan om in 2017 een landbouwcursus te volgen bij het NAC. Hij liep stage bij een aantal bioboeren en hielp een mede-student bij de opstart van een biobedrijf in Meise. Toen hij de oproep zag voor de grond van het Vlinderveld moest hij niet lang twijfelen: “Ik was klaar om een eigen landbouwbedrijf op te starten. Dat het vrijgekomen veld van De Landgenoten op fietsafstand van mijn thuis ligt, heeft de doorslag gegeven om mij kandidaat te stellen. 

Van het Vlinderveld opnieuw een levendig landbouwbedrijf maken dat de gemeenschap betrekt en zorg draagt voor de natuur, is Davy's ambitie. “Als basis wil ik het CSA-model met zelfoogst verderzetten. In 2019 wil ik op het veld opnieuw 50 à 100 verschillende soorten groenten, fruit, kruiden en doorlevende planten hebben staan.” Ambitieuze plannen? “Ik voel me enorm gesteund door mijn vrouw Nicky, zij zal me helpen bij de praktische organisatie van dit alles.”

'Zonder De Landgenoten was grond aankopen voor mij financieel niet haalbaar'

Dat de grond eigendom is en blijft van coöperatie De Landgenoten, is voor Davy een groot voordeel. “Zonder De Landgenoten was het financieel niet haalbaar om zo'n stuk land te beheren of te kopen. Bovendien is het fijn om weten dat de hele gemeenschap heeft bijgedragen om deze grond ter beschikking te stellen aan een bioboer.”

www.vlinderveld.be

©TuRostro Fotografie

LOKAAL GRAAN BIJ BOER DAVY

Op het Vlinderveld teelt boer Davy oude vergeten granen voor bakkerij Broodnodig in Hofstade. Bakker Marc wil voor zijn brood gebruik maken van authentieke culturen die de smaak van zijn brood ten goede komen. Hij wil ook de verschraling van graangewassen tegengaan. Genetisch diverse en traditionele variëteiten moeten immers steeds vaker plaats maken voor uniforme variëteiten. Een nadeel van deze uniforme variëteiten is het eenzijdig uitputten van de bodemvruchtbaarheid en een afvlakking van de smaak. Door oude granen te telen voor bakkerij Broodnodig, werkt Davy mee aan een duurzaam, lokaal én lekker verhaal.