Tom, Brecht & Ine werken in Heverlee samen aan een groot gemengd CSA-bedrijf met biologische groenten maar ook met fruitbomen, granen, aardappelen, bloemen, koeien, schapen, … wat de biodiversiteit van de hele omgeving ten goede komt. BoerEnCompagnie is een uniek project in Vlaanderen. Samen met De Landgenoten zoeken zij naar grond om hun plannen te realiseren. Na de aankoop van zo'n 3 ha voor de groenteteelt konden we opnieuw 2,1 ha kopen.

'Uniek landbouwproject in Vlaanderen'

Tom Troonbeeckx teelt al tien jaar biologische groenten en fruit voor zo'n 300 leden op zijn CSA-boerderij Het Open Veld. Brecht liep bij hem stage. “Tijdens zijn stage voor Landwijzer (leertraject voor biologische landbouw n.v.d.r.), kreeg ik de kans om Brecht goed te leren kennen. Heel ongedwongen is daaruit het idee van een samenwerking ontstaan”, vertelt Tom. Ondertussen begint Brecht aan zijn tweede teelstseizoen met 320 leden. Hij kon starten op grond van De Landgenoten, die we mede dankzij een crowdfundingactie van Greenpeace konden kopen.

Maar het verhaal stopt niet bij dit ene stukje grond voor Brecht... Van bij het begin wou Tom graag een gemengd landbouwbedrijf opstarten. Bij deze samenwerking tussen drie boeren – ofwel de BoerEnCompagnie – horen fruitbomen, granen, aardappelen, bloemen, ... maar ook koeien, schapen en andere dieren, die met hun mest zorgen voor een vruchtbare bodem op het groenteveld. Op de gronden van de Abdij van 't Park grazen alvast de eerste koeien. “Want laten we wel wezen: zonder dierlijke mest, geen vruchtbare bodem, dus geen groenten”, aldus Brecht. Of zoals Tom het stelt: “We willen op een lokale manier onze bodemvruchtbaarheid verbeteren en koolstof in de bodem vastleggen, zonder daarvoor mest te moeten aanvoeren. Zo sluiten we de kringloop op ons bedrijf. En dat betekent ook meer biodiversiteit, bloemen, wilde planten & bijen.”

'De prijs van grond staat de boer in de weg om een duurzaam bedrijf uit te bouwen'

“Een groentebedrijf uit het niets opstarten is al heel wat, maar naar een gemengd bedrijf evolueren is echt nog tien stappen verder”, vindt Tom. Toch dromen ze van zo'n 6 ha grond. “Die oppervlakte kunnen we dan onderverdelen in vier blokken, waarvan de helft groenten en de andere helft grasklaver voor begrazing.” Met deze nieuwe aankoop door De Landgenoten komt deze droom weer een stuk dichterbij. Ondertussen melkt Ine de koeien aan de abdij en is er een melkautomaat.

“De prijs van grond staat op dit moment in de weg om als boer een duurzaam bedrijf op te bouwen”, vertelt Brecht. “Natuurlijk moet je bij de opstart van elk bedrijf er gewoon keihard voor gaan op alle vlakken, zowel qua tijd als financieel. Maar het moet redelijk blijven. Hoe gek is het dat de grond stilaan duurder wordt dan wat je erop kan produceren binnen een carrière? Met z'n allen een stuk van deze investering dragen is dus niet zo'n gek idee... Goed bezig dus, Landgenoten!”, lacht hij.

www.boerencompagnie.be

©Intvis