Pepijn, Koen en Sophie vormen samen het team van Vark, een kleinschalige veehouderij in Nijlen. Vark is, net als Herdershof, nauw verbonden aan de Emiliushoeve, een zorgcentrum dat met hulp van de beide boerderijen zinvolle dagbesteding aanbiedt aan mensen met een beperking. Dankzij de bereidwilligheid van een naburige stoppende boer om grond te verkopen, kan Vark groeien van een microveehouderij naar een gemengd bedrijf met eigen voederteelt. De Landgenoten zorgt daarbij voor grondzekerheid op lange termijn zodat investeringen in biodiversiteit mogelijk worden.


Boer Koen

Vark werd ooit opgericht door Koen en huisde verschillende activiteiten, waaronder tuinbouw, voedselverwerking en verkoop. Koen volgde een opleiding biodynamische landbouw in Duitsland en is steeds erg begaan geweest met de problematiek van landbouwgrond. In de jaren 1980 reeds stond hij stil bij het idee om grond vrij te kopen. Ook kreeg hij van kindsbeen het belang van zinvolle zorg mee. 

Boer Pepijn

Ook Pepijn volgde een opleiding biodynamische landbouw maar dan aan het Nederlandse Warmonderhof. Hij werkte verschillende jaren als natuurbeheerder bij Natuurpunt, tot hij de kans kreeg om het team van Emiliushoeve en Vark te vervoegen. Zijn passie ligt zowel bij kleinschalige veehouderij als bij het beheer van natuurgronden door begrazing.

Boerin Sophie

Voor Sophie, eveneens afgestudeerd aan Warmonderhof, is landbouw zoveel meer dan een job. Het werken met dieren, planten, bloemen, het gemeenschappelijke leven, de zorg voor de medemens: het vormt allemaal samen een levenswijze die voor haar heel natuurlijk aanvoelt.

Samen groeien en Eigen voer telen

Samen willen ze nu Vark doen groeien. Sowieso blijft het een kleinschalig, extensief bedrijf, met een beperkt aantal varkens, melkkoeien en vleeskoeien, maar Vark wil wel eigen voer telen en enkele bedrijfseigen vleesproducten in de markt zetten. De gasten van de Emiliushoeve zullen helpen bij het verzorgen van de dieren, het melken, het verwerken en verkopen van de eigen producten. Wanneer Vark groter wordt, zullen de gasten van de Emiliushoeve meer gevarieerde en grotere taken op zich kunnen nemen. Zorg voor mens, dier, plant en aarde komt hier vanzelfsprekend samen.

De rol van De Landgenoten

De Landgenoten koopt in eerste instantie een lot aan van 2,6 hectare. Er is een mogelijkheid om in de komende jaren nog bijkomende aanpalende grond aan te kopen tot een totaal van 6,5 hectare. De nieuwe gronden zullen ingezet worden als weiland voor de dieren en akker voor groenteteelt en voedergewassen. Met deze nieuwe aankoop geeft De Landgenoten grondzekerheid aan de boeren van Vark én kan De Landgenoten opnieuw een stuk landbouwgrond voor altijd voor biolandbouw bestemmen.

 

Koop een aandeel of doe een gift