Ontdek onze boeren

Het Mosterdzaadje

Wie: 
Tuur Vangeel
Waar: 
Mol
Wat: 
biologische groenteteelt, een varken & enkele kippen
Grootte: 
1,2 ha
Verkoop: 
CSA met zelfoogst, vlinderabonnementen & buurtwinkel

Vorig jaar ging de 29-jarige Tuur vol enthousiasme aan de slag als bioboer in Mol. Zijn ultieme droom: een groot landbouwbedrijf dat voor de lokale gemeenschap biogroenten & dieren, een samentuin, een buurtwinkel, … voorziet. Helaas moest hij weg van de grond die hij bewerkte, een zware dobber voor een startende boer als Tuur. Gelukkig kan hij nu een mooi stukje grond vlakbij Mol kopen samen met De Landgenoten. Een klein begin van de grootse plannen voor het Mosterdzaadje.

 

61

0 ha
1,2 ha

Deze teller geeft aan welk deel van de grond voor dit project reeds gefinancierd kan worden. Dit percentage wordt niet automatisch, maar regelmatig handmatig aangepast.

geld gezocht
aangekocht

Nadat zijn grootouders hun boerderij verkocht hadden, was het voor Steven een lange zoektocht naar zijn échte passie: landbouw. Sinds juni 2016 kunnen zijn leden eindelijk de eerste biogroenten oogsten van Vlinderveld CSA. In het voorjaar 2017 verzamelde Steven voldoende middelen om zijn veld aan De Landgenoten te verkopen. Zo krijgt de kersverse boer de financiële ruimte die nodig is om zijn bedrijf uit te bouwen. Bovendien krijgt de grond die hij bewerkt ook na zijn carrière een duurzame toekomst.

Vlinderveld CSA

Wie: 
Steven Desmet
Wat: 
biologische groenteteelt
Grootte: 
0,9 ha
Verkoop: 
CSA met zelfoogst

't Fruitratje

Wie: 
Bram Steeno
Waar: 
Vissenaken
Wat: 
biologisch hoogstamfruit, zeven schapen
Grootte: 
1,7 ha boomgaard
Verkoop: 
lokale winkels & voedselteams

Een tijdje geleden investeerden De Landgenoten in de aankoop van een biologische hoogstamboomgaard in Vissenaken. Bij het begin van het nieuwe seizoen lieten Dirk & Ann van Hoeve in de Zon weten dat het hen ontbreekt aan tijd om de fruitteelt en het onderhoud van de boomgaard erbij te nemen. Dus gingen De Landgenoten op zoek naar een nieuwe boer... en die hebben we gevonden! De dubbeldoel kalfjes van Hoeve In de Zon blijven nog wel grazen onder de hoogstambomen.

aangekocht
aangekocht

Tom, Brecht & Michel werken in Heverlee samen aan een groot gemengd CSA-bedrijf met biologische groenten maar ook met fruitbomen, granen, aardappelen, bloemen, koeien, schapen, … wat de biodiversiteit van de hele omgeving ten goede komt. BoerEnCompagnie is een uniek project in Vlaanderen. Samen met De Landgenoten zoeken zij naar grond om hun plannen te realiseren. Na de aankoop van zo'n 3 ha voor de groenteteelt konden we opnieuw 2,1 ha kopen.

BoerEnCompagnie

Wie: 
Boer en Compagnie
Wat: 
groenten, fruit, koeien, schapen, aardappelen, granen
Grootte: 
5,1 ha
Verkoop: 
CSA met zelfoogst

Het Open Veld

Wie: 
Tom
Waar: 
Heverlee
Wat: 
vele soorten groenten en fruit
Grootte: 
1,45 ha
Verkoop: 
CSA met zelfoogst

Tom teelt groente en fruit op een stuk grond van 1,45 ha vlakbij Leuven. Zijn 320 CSA-deelnemers delen dankbaar in de oogst. De Landgenoten verzamelde voldoende middelen om de grond van Tom aan te kopen. Zo is hij er zeker van dat er ook na hem op zijn grond biologisch geboerd zal worden.

aangekocht
aangekocht

Michiel teelt groenten en een beetje kleinfruit voor hun CSA-deelnemers uit de buurt. En dat kan hij blijven doen dankzij De Landgenoten!

Wijveld

Wie: 
Michiel
Wat: 
vele soorten groenten en kleinfruit
Grootte: 
5,1 ha
Verkoop: 
CSA met zelfoogst