Herdershof staat voor lokale biologische afzet

Herdershof is het biologisch tuinbouwbedrijf waar boeren Bas, Emma en Wannes vol passie samenwerken (met elkaar en met de natuur) om biologische seizoenproducten rechtstreeks aan de consument aan te bieden. Door te kiezen voor lokale afzet via groentepakketten weten ze waar hun producten heen gaan én weten de consumenten waar hun groenten vandaan komen. Elke week informeert Herdershof haar klanten met een pakketbrief. Dat is een mooi infoblaadje over de inhoud van het pakket met een suggestief recept afgestemd op de pakketinhoud. Hoewel Herdershof geen fruit teelt, bieden de boeren ook een fruitpakket aan. Ze kopen dat fruit aan bij lokale collega-biofruittelers en bij de biogroothandel (enkel Europees fruit). Herdershof bedient zo’n 400 gezinnen in het Antwerpse.

De gezichten van Herdershof

Bas, Wannes en Emma op het veld

Nadat Bas en Emma een opleiding afrondden op het Warmonderhof, een biodynamische land- en tuinbouwschool in Nederland, besloten ze in 2014 zelf een groenteteeltbedrijf op te starten. Ze vonden een plek op de velden van VZW Baubo en zorgboerderij Emiliushoeve. Daarbij gingen ze meteen een samenwerkingsverband aan met de Emiliushoeve om mensen met een beperking de mogelijkheid te bieden het tuinbouwvak te leren via het statuut begeleidwerk. Emma ontwikkelde ondertussen haar passie voor het telen van bloemen verder. Aan huis legde zij een mooie vaste planten- en kruidentuin aan. Sinds 2019 biedt Herdershof ook bloemen aan onder de naam Herdersbloem. Begin 2021 kwam Wannes mee aan boord. Hij heeft een bachelor landbouw en volgde ook de opleiding biolandbouw van Landwijzer. Na vele praktijkstages op verschillende boerderijen in binnen- en buitenland, zocht hij verschillende jaren naar definitieve grond om zelf een tuinbouwbedrijf uit te bouwen. Dat vond hij bij Emma en Bas als nieuwe vennoot. Hij bracht kippen met zich mee die dankzij verplaatsbare kippenhokken wekelijks vers gras hebben om in te scharrelen. De kippen voorzien de boerderij en haar klanten van heerlijke verse eieren.

Herdershof staat voor biologische efficiëntie

De groenten van Herdershof worden zowel buiten als in verrijdbare tunnelserres geteeld. Dat gebeurt geheel volgens de principes van de biologische landbouw: Herdershof gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest en geen genetisch gemodificeerde organismen. Bas, Emma en Wannes bewerken de bodem met aandacht voor de bodemvruchtbaarheid en de biodiversiteit. Niet elk deel van hun grond moet even productief zijn. Ze maken graag ruimte vrij voor de natuur. Naast de focus op de natuur, ligt het accent bij de productie op efficiëntie. Herderhof heeft verschillende machines om het werk op het land te vereenvoudigen en professionaliseren.

Bas, Emma en Wannes doen op het bedrijf zo goed als alles samen. Al zijn de mannen wel iets vaker buiten te vinden en pakken ze met z’n tweetjes de groentepakketten in. Emma zorgt voor het fruit (via andere lokale bioboeren) en ontfermt zich over de bloementeelt.Elke middag zit iedereen samen aan tafel voor een kom verse soep, want de drie boeren vinden het belangrijk tijd te nemen om goed te eten.

Herdershof & Emiliushoeve

Emiliushoeve wil (jong)volwassenen met een verstandelijke of meervoudige beperking een zo breed mogelijk aanbod aan werk, praktijk, scholing en opleiding bieden. Op Herdershof kunnen ze zich scholen of specialiseren in de biologische tuinbouw. Ze helpen wieden, zaaien en oogsten. Ze ervaren daarbij wat het betekent om te werken in de tuinbouw zonder zich te hoeven bekommeren over de organisatorische en bedrijfstechnische aspecten van het bedrijf.

De grondaankoop voor Herdershof

Ondanks een goed contact met de eigenaar van de gronden, willen ze graag het oorspronkelijke idee realiseren om de grond als gemeengoed te laten beheren. Zo zijn ze zeker dat wanneer alle huidige mensen er niet meer zijn, deze grond wel verder voor biologische landbouw gebruikt wordt. Zo worden ze zelf als boeren een schakel in de keten van vele generaties en verzekeren ze dat toekomstige buurtbewoners nog steeds kunnen genieten van verse, gezonde en lokale voeding.


Fotocredits: Lien Wevers


Extra's voor wie aandelen koopt:

Maart 2024: Wie in maart één of meerdere aandelen koopt voor het Herdershof mag een bosje tulpen afhalen op Het Herdershof in Gestel (Berlaar). Zo zie je meteen waar je investering naartoe gaat.

Om te genieten van je beloning, stuur je het uittreksel uit het aandeelhoudersregister door aan info@herdershof.be. Dit uittreksel ontvang je automatisch per e-mail wanneer je betaling voor de aandelen voltooid is.